VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Vaatteita myydään liikaa, eivätkä ne kelpaa kierrätykseen

Hei, olen Valtteri, vaatekauppias, ja mielestäni ihmiset ostavat liikaa vaatteita.

Yle tiivisti vaateteollisuuden ongelmia jutussaan Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään. Artikkelissa haukutaan nimeltä H&M, Zara, Mango, Dressmann, Vero Moda ja Jack & Jones, vaikka aihetta olisi sisällyttää mukaan myös Kiinan halpakaupat sekä suomalaisten eniten käyttämät vaatekaupat, Prisma ja Citymarket.

20180812_100607
Mitä vittua, Citymarket?

Halpa vaate ei näe paljoa käyttöä

Suurin syy vaatteiden valtavaan ympäristökuormaan on niiden halpa hinta. Halpoja vaatteita on helppo ostaa kaapit täyteen, jolloin osaa ei välttämättä tule käytettyä ikinä. Ne myös kulahtavat tai menevät rikki hyvin nopeasti.

Hyvälaatuinen T-paita maksaa kaupalle itselleen yleensä vähintään 5 euroa, hyvälaatuiset miesten housut taas yleensä vähintään 19 euroa. Kauppa tarvitsee katetta vähintään 30% ja mielellään 50%, mutta vaatekaupoilla katteet voivat helposti olla 70%, varsinkin jos tavara ei tule suoraan tehtaalta. Jos kauppa myy T-paitaa viidellä eurolla ja housuja 20 eurolla, se ei myy niitä hyvää hyvyyttään ilman voittoa, vaan laadusta on tingitty. Vaate on silloin yleensä tehty ohuesta ja huonolaatuisesta materiaalista, mahdollisimman nopeasti ja halvalla työvoimalla. Seurauksena on, että se joko kulahtaa tai menee rikki nopeasti.

Halpavaatteet eivät välttämättä edes tule kauhean halvaksi – osa aikuisista ostaa vaatteita nopeampaan tahtiin kuin pienten lasten vanhemmat. Vaikka yksittäinen vaate maksaa vain 2-20 euroa, halvan hinnan takia ostamisessa ei ole harkintaa tai järjestelmällisyyttä, jolloin vaatteisiin palaa helposti satanen tai useampikin kuussa huomaamatta ollenkaan, mihin raha edes meni. Jos vaatteita ostaa 1 200 eurolla vuodessa ja rahan käyttää 120 vaatekappaleen sijaan kymmeneen, on päällä paljon parempia vaatteita, ja koska paremmat vaatteet kestävät vuosia tai vuosikymmeniä, ei vaatteista siltikään ole pulaa.

Näyttökuva 2018-08-14 kello 20.44.11
vahankaytetty.fi ja vastaavat nettikaupat ovat kierrätyksen parhaimmistoa, eivätkä nekään ole kauhean tehokkaita.

Käytettyjen vaatteiden arvo on melkein mitätön

Vaikka laitat vaatteen kierrätykseen, se päätyy todennäköisesti poltettavaksi. Arviolta 50-80 % Kierrätyskeskukseen tulevista vaatteista ovat myyntikelvottomia, koska laatu on niin huonoa. En usko, että tilanne on sen kummempi muilla vaatteiden vastaanottajilla. Polttaminen on sinänsä hyvä asia, koska vaatteiden “kierrätys” tapahtuu yleensä matalan elintason maissa, jolloin kaiken ilmastoa kuormittavan rahtaamisen jälkeen ne saattavat päätyä vaikka mereen, jos eivät jää ylläpitämään köyhien maiden köyhyyttä.

Suomessa myyntiin jäävien vaatteiden ongelma on, että niitä on liikaa ja ne ovat kaikki keskenään erilaisia. Yksittäisen vaatemallin esillepanoon ei voida panostaa, vaan hyväkin tavara roikkuu ylitäysissä rekeissä ilman kunnon kokomerkintöjä. Kierrätysvaatemyymälöistä voi tehdä löytöjä, mutta jos tiedät, mitä haluat, ei sitä ole helppo löytää, ainakaan omassa koossa.

Kierrätysvaatteisiin ei pystytä panostamaan samanlaisia myyntiresursseja kuin uusiin vaatteisiin, joten uusien vaatteiden ostaminen on huomattavasti helpompaa. Tämän takia kierrätysvaatteita joudutaan myymään naurettavan halvalla, ja hyvienkin kierrätysvaatteiden kohtalona on usein vaatekaapin alin kerros – niitä kun ei ole ostettu tarpeeseen.

Ainut jossain määrin toimiva kierrätysmyynti on kuluttajilta kuluttajille, eli Facebook-kirpparit, vahankaytetty.fi ja muut vastaavat. Kun kuluttaja myy yksittäistä esinettä, saadaan juuri siitä esineestä nettiin sekä kuva, että teksti, eikä tavara huku räkkiin, jossa kaikki maksaa euron. Ongelma tässä systeemissä on se, että kuluttajat ovat pääsääntöisesti helvetin huonoja myymään asioita toisilleen, joten kuvat ovat epäselviä tai vähintään epäedustavia, tekstit puutteellisia ja koon selvittäminen vaikeaa.

20180814_121055
Särmä farkut ovat Varustelekan suosituimpia kiertotaloustuotteita.

Varusteleka ostaa kierrätysvaatteita rahalla ja jälleenmyy ne tehokkaasti

Varusteleka aloitti myymällä käytettyjä vaatteita, ja me ollaan nyt kehitetty homma kattamaan muitakin asioita kuin vain armeijaylijäämää. Armeijaylijäämä on tosi kiitollista kierrätysvaatetta, sillä se on hemmetin hyvälaatuista, ja samaa vaatetta saa ison nipun kerrallaan. Jos ostat sata Saksan armeijan käytettyä maastohousua, riittää kun otat yhden kuvan, kirjoitat yhden tekstin ja selvität yhden kokotaulukon. Sata käytettyä kierrätyshousua UFFin laatikosta tarvitsisi sata kuvaa, sata tekstiä ja vähintään viisi eri kokotaulukkoa. Sata Saksalaista maastohousua saa myytyä 20-25 euron hintaan viikossa parissa, kun taas sadasta sekalaisesta housusta jää iso osa myymättä, ja keskihinta huitelee todennäköisesti alle viiden euron.

Varusteleka on uusien vaatteiden tuotannossa vähän niinkuin Tesla – meillä ei ole vuosimalleja. Tuote tehdään kerralla hyväksi, ja vaikka kokemusten kertyessä siihen tehdään pieniä päivityksiä, esineen yleisilme säilyy samana. Yksittäistä tuotetta saatetaan hinkata niin pitkään, ettei sen ensimmäinen myyntierä edes kata tuotekehityksen kustannuksia. Siksi meillä ei ole vaihtuvia mallistoja, vaan samat tuotteet ja värit ovat myynnissä vuosi toisensa jälkeen.

Koska eri vaatemalleja on vähän, eivätkä mallistot muutu, me voimme ostaa itse valmistamamme vaatteet takaisin, ja myydä ne eteenpäin samalla markkinointimateriaalilla, millä myymme uusiakin vaatteita. Jos siis haluat vaikka Särmä kansan farkut, sama kokovalikko, josta uudet ostetaan, kertoo myös, jos kokoasi sattuu olemaan saatavilla käytettynä. (Kokovalikko todennäköisesti näyttää käytettyjen osalta tyhjää, sillä käytetyt myydään yleensä saman päivän aikana kun ne saapuvat.)

Me emme vastaanota tuotteita ilmaiseksi, sillä Varustelekan tuotteet eivät käytettynäkään ole mitään halpatavaraa. Käytetyn tuotteen “palauttava” asiakas saa korvauksena puolet tuotteen hinnasta takaisin asiakastililleen, ja sillä voi sitten ostaa mitä tahansa Varustelekasta. Tuotteet myydään samalla hinnalla (50% tuotteen myyntihinnasta uutena), ja vaikka tavara on sinänsä paljon kalliimpaa kuin mikä tahansa käytetty esine UFFilla, se menee kaupaksi liiankin nopeasti, sillä se on tarjolla hyvällä markkinointimateriaalilla ja sen löytää silloin, kun oikeasti tarvitsee juuri sitä.

Ihan näppärä kiertotalousohjelma on myös Finlaysonilla. Finlaysonin jäykemmän järjestelmän (ja vaihtuvan malliston) takia käytettyjä, käyttökelpoisia tuotteita ei kuitenkaan kohdella ihan yhtä arvokkaana esineenä kuin Varustelekassa.

paperinukkevalri8

Uniformu sopii siviiliinkin – vaatteita ei tarvitse olla montaa

Sain vaimoltani kuulla uniformuajattelusta, jonka avulla vaatteita on helpompi ostaa ja käyttää, eikä tule hankittua liikaa. Hankin itse aika vähän vaatteita – ilman sukkia mutta alusvaatteet mukana hankin noin 20 vaatetta vuodessa. Siitä huolimatta vaatekaappini aiheuttaa joskus ahdistusta – toisaalta tuntuu, että vaatteita on liikaa, ja osa ei näe käyttöä ollenkaan, toisaalta tuntuu, että pukeudun aina samoihin vaatteisiin. Uniformuajattelu antoi mulle mielenrauhaa, ja tiedän nyt, miten ostaa vaatteita niin, että niitä tulee käytettyä, ja mistä vaatteista kannattaa luopua.

Uniformuajattelun ytimenä on, että useimmilla ihmisillä on lempivaatteet, ja ne ovat lempivaatteita ihan syystä. Ne ovat sekä mukavat päällä, että näyttävät parhaalta juuri omalla vartalolla. Seuraava vaihe on hyväksyä, että on OK käyttää samoja vaatteita koko ajan. Jos hankkii lempivaatteensa laadukkaina ja hyvistä materiaaleista, ne ovat hyvännäköisiä ja miellyttäviä käyttää.

paperinukkevalri9

Tätä kirjoittaessa eletään 224. päivää tänä vuonna. Vaimoni piirtämän paperinukkevaltterin konfigurointivaihtoehdot riittävät varmaan noin 200 päivään näistä, ainakin jos annetaan mustien kauluspaidan ja pussihousujen symboloida samalla myös mun ruskeita paitaa ja pussihousuja. Kun lempivaatteita on muutamia ja näistä on muutamaa eri väriä, saa vaatetukseen vaihtelua.

Yksi syy mun vaatekaapin pienuuteen on se, että melkein kaikki on Varustelekasta, ja melkein kaikki on villaa. Ne ovat niin mukavia, etten tarvitse oloasua, ja hyvän leikkauksen ja materiaalin vuoksi samat vaatteet toimivat myös erällä tai urheillessa.

Tl;dr tiivistelmä loppuun

Maailma on tuhoutumassa, ja yksi syy on halpavaatteiden ylenpalttinen shoppailu. Ratkaisu on miettiä huolellisesti, minkälaisiin vaatteisiin tykkää pukeutua, jonka jälkeen hankkii nimenomaan sellaisia vaatteita, mutta vähän ja laadukkaina. Vaatteiden heittäminen kierrätyslaatikoihin ei tee toiminnastasi kestävää.