VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Matkahuolto ja mitäpä tuo hyvejää

Tämä on ehkä jännin kaupallinen artikkeli, mitä mua on pyydetty kirjoittamaan. Matkahuolto yhdessä nonono.fi:n kanssa pyysi antamaan kritiikkiä Matkahuoltoa kohtaan. Mikäs siinä! Mä olenkin usein kommentoinut verkkokauppiaille, että mitä kotimaan logistiikkaa pitäisi tarjota.

Menneen haamut ovat menneitä

Mä aluksi ajattelin kertoa Matkahuollon hankaluudesta, sillä se oli mulla päällimmäisenä mielessä. Muistan hyvin, kun joskus 2000-luvulla tuli kerran viikossa asiakaspalautus jollain Matkahuollon mystisellä palvelulla, jossa paketti viedään Isolle Kirkolle ja vastaanottaja maksaa kuljetuskulut. Varustelekalle tämä tarkoitti sitä, että kun Helsingin Konalassa pidettiin majaa, paketit tulivat Kampin terminaaliin, josta hakeminen oli näppärä tunnin suuntaansa reissu, plus se kallis kuljetuskulu. Parin hakureissun jälkeen tuli todettua, että mieluummin siedän palautusohjetta huonosti lukevan asiakkaan vittuilua puhelimessa, kuin ramppaan keskustan ruuhkassa.

Mielikuva Matkahuollon paketin hakemisesta oli myös hankalahko, sillä Matkahuollon paketit eivät mulla yleensä jostain syystä tule automaattiin vaan aika kaukana olevaan noutopisteeseen ja kaiken kukkuraksi Matkahuolto vaatii puumerkin lisäksi nimenselvennyksen tikkukirjaimilla, mitä pidän kohtuuttomana vaivana. Vaan ei tästäkään voi enää valittaa, sillä koronan myötä Matkahuoltokin siirtyi kuittaamattomiin lähetyksiin! Toivottavasti takaisin ei ole paluuta.

Ainoa valituksen aihe hankaluudesta mulla on enää se, että Matkahuollon pakettiautomaatin koodi on 8- tai 6-numeroinen, kun taas postilla 6- tai 4-numeroinen. Taas kohtuuton vaiva. Niin, ja se oikeasti höpsö juttu, että mun paketit menevät toimipaikkaan, jota lähempänä olisi neljä muuta.

Varustelekan toimitustavat prosentteina 09/2019-09/2020
Varustelekan asiakkaiden valitsemat toimitustavat prosentteina

Matkahuolto on pienempi, mutta tarpeellinen

Kuten ylläolevasta Varustelekan toimitustapagraafista nähdään, Matkahuollon osuus Suomen logistiikkakentästä on paljon Postia pienempi, mutta firmat täydentävät toisiaan. Vaikka suurin osa suomalaisista haluaa pakettinsa Postin kautta, varsinkin pienemmillä paikkakunnilla Matkahuollon toimipiste saattaa olla paljonkin lähempänä. Postin suosion takia olisi sulaa älyttömyyttä verkkokaupalta olla tarjoamatta Postia, mutta hyvin tärkeä osa asiakaspalvelua on pitää Matkahuoltokin siellä vaihtoehtona. Matkahuollossa on myös se kiva, että se tarjoaa joustavampaa palvelua – fillari tai sukset kelpaavat mukisematta, ja pakettiin voi laittaa myös vaikka patruunoita tai spraykannuja.

Pieni on pysytellyt pienenä

Mun suurin kritiikkini Matkahuollolle on, ettei se ole yrittänyt tosissaan haastaa Postin asemaa Suomen pakettiliikenteessä. Tulkintani on, että Matkahuolto on saavuttanut tavoitteensa täyttää bussien ruumien ylijäämätila paketeilla, eikä sillä ole kunnianhimoa rakentaa rinnalle bussiverkostoa laajempaa erillistä tavarankuljetusinfraa. Matkahuollon pienuus näkyy vähän kaikessa: Postilla on puolet enemmän toimipaikkoja, ja vaikka Matkahuolto on joskus sävähdyttävän nopea, suuressa mittakaavassa ja varsinkin isojen kaupunkien ulkopuolella se on hitaampi. Matkahuolto on hitaampi rakentamaan pakettiautomaatteja, eikä saa aikaiseksi koodattua järjestelmää, jossa itselle voisi valita oletusnoutopisteen.

Vaikka Postin ympärillä tuntuu pyörivän jatkuvaa negatiivista julkisuusrumbaa, suurin osa suomalaisista haluaa edelleen pakettinsa Postin kautta, ja on valmis vaikka maksamaan siitä vähän enemmän. Tämän takia minkään verkkokaupan ei pitäisi sulkea Postia pois, vaikka Matkahuolto tai joku muu olisi kuinka halvempi. Matkahuollon pitäisi oikeasti tehdä töitä brändinsä eteen niin, että se olisi ihmisille mieluinen tai edes tasavertainen vaihtoehto Postille.

Postnord: :D och jag ska knulla du i röven innan att jag giver en rundstrekning :D:D
Matkahuolto: :DD ööhh va? :D:D guulostaa hyvältä :D gai :D

Matkahuolto Postnordin lorttona

Aikaisemmasta graafista näki selkeästi, miten viime vuoden Postin lakko oli Matkahuollolle mahdollisuus, ja miten se mahdollisuus missattiin. Lakko vähensi pysyvästi Postin osuutta Varustelekan kuljetuksissa, mutta Matkahuolto ei silti saanut pysyvästi isompaa osuutta – Postin menettämän osuuden nappasi Postnord, joka käytännössä toimii Matkahuollon verkoston kautta. Postnord rynnii Suomen pakettimarkkinoille voimalla, ja pyrkii aidosti kaappaamaan ison osuuden kuluttajalogistiikasta, tehden just sitä, mitä Matkahuollon olisi pitänyt tehdä sen koko 17 vuoden ajan, mitä mä olen verkkokauppabisneksessä ollut. Varustelekalle päin tämä näkyy hyvin selkeästi – siinä, missä Posti kyyristelee mahtiasemansa takana piilossa ja vastaa meidän kampanjaehdotuksiin tonnin seteli -ilmeellä ja  Matkahuolto heittelee varovaisia pieniä ehdotuksia, on Postnord on hommassa ihan tosissaan, ja käyttää rahaa ja aikaa sekä meidän vakuuttamiseen, että kuluttajien kouluttamiseen. Joulukuussa tulee iso kampanja, joka kyllä käyttää Matkahuollon verkostoa, mutta jonka tarkoitus on saada kuluttajat tietoiseksi siitä, että Postnord on helppo, halpa ja hyvä tapa vastaanottaa paketteja.

Jos näillä markkinoilla haluaa olla vaikuttaja, pitää silloin olla sekä kunnianhimoa oikeasti kasvaa, että samalla myös tehdä määrätietoista pitkän tähtäimen työtä sen eteen, että firman nimi puhuttelee nettiostajia, ja palvelusta on hyvä mielikuva. Matkahuollossa katsellaan nyt rauhassa sivusta, kun ruotsalaiset ja tanskalaiset pistävät hässäkäksi. Jos Postnord rakentaa Suomeen vielä oman jakelukanavansa, Matkahuollon voi olla vähän vaikeaa olla mukana pelissä, jossa kaksi isoa pelaa tosissaan.

Matkahuolto maksaa mulle rahaa tästä artikkelista

Usko pois, kyseessä on kaupallinen yhteistyö. Mitään ennakkoneuvoja tai teemaa ei tullut, kunhan vain, että jos on jotain kritisoitavaa, niin sano se. Mulle jäi vapaat sanat sanoa Matkahuollosta mitä huvittaa, ja sen teinkin. Loppukaneettina pitää ehkä vielä sanoa, että Matkahuolto on toimittanut Varustelekan paketteja varmaan jonkun 15 vuotta, ja jos se on ollutkin se pienempi toimija, hyvin on silti mennyt. Tässä vielä läpinäkyvyyden nimissä mun ja Matkahuollon sopimus tästä artikkelista.