VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Vuoden nuoren yrittäjän neuvot nuorille ja päättäjille

Olen Varustelekan yrittäjä. Perustin firman 21-vuotiaana vuonna 2003, ja se on nyt yks Suomen suurimpia nettikauppoja. Mut valittiin vuoden 2015 nuoreksi yrittäjäksi. On tosi kiva, että mun tähänastinen elämäntyöni tällai hienosti palkitaan. On myös hienoa, että tyhjästä nyhjäisty verkkokauppa saa huomiota. Valinnan jälkeen mua on paljon haastateltu, ja erityisesti kaksi kysymystä toistuvat.

 

Mitä neuvoja antaisit yrittäjyyttä harkitseville nuorille?

 

Perusta vähäriskinen yritys ja kokeile. Mä perustin Varustelekan 21-vuotiaana ilman mitään kokemusta alasta 1000 euron alkupääomalla, joka sekin oli kaverilta lainattua rahaa. Nettikaupan voi pistää pystyyn vaikka yhdellä tuotteella, ja jos tuotteet saa varastoitua himaan, kuluja ei käytännössä synny, ellei myyntiä ole. Jos koko homma menee puihin, tavarasta pääsee yleensä viimeistään sisäänostohinnalla tai pienellä tappiolla eroon, ja ainut hukattu asia on oma aika. Mun alkuperäinen tarkoitukseni oli myydä mua kiinnostavia asioita ihan harrastuksena, kävi vaan niin hassusti, että siitä tuli maailman paras työpaikka.

 

Mitä Suomen taloudelliselle tilalle pitäisi tehdä?

 

Mulla ei ole suoria, selkeitä vastauksia isoihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin, ja joka väittää, että tämä kikka toimii ihan varmasti, on sellainen, jota ei paljoa kannata kuunnella. Ei noista tiedä, ellei kokeile. Poliittisella vallalla pitäisi olla uskallus ja kyky toimia yritysten tavoin: tehdä selkeitä, kontrolloituja, lyhyitä testejä siitä, mikä toimii ja mikä ei. Tätä tehdään jo jonkin verran, mutta hyvin toimivat firmat tekevät sitä kaikessa, jatkuvasti.

 

12 vuotta sitten verkkokauppaa perustaessa suututti katsella, kuinka tietotekniikkaa ei juuri hyödynnetty. Tilanne on siitä kohentunut, mutta edelleen ollaan jäljessä siitä, missä tilanne olisi pitänyt mun mielestäni olla jo Varustelekaa perustettaessa. Suuri osa suomalaisista yrityksistä pyörittää firmaa niin, ettei ero sadan vuoden takaiseen ole oikeasti kauhean iso. Tietotekniikan hyödyntämistä ei ole vielä se, että se, mikä oli ennen paperilla, on ihan samassa muodossa tietokoneella.

 

Este tähän on ohjelmistojen puute ja niiden käyttöönoton vaikeus. Tämä ongelma olisi maailman helpointa ratkaista, eikä maksa paljoa. Esitänkin tälleen uuden hallituksen alla uskomattoman idean, jolla etenkin PK-yritysten tehokkuus saadaan nousuun, työllistämismahdollisuudet paranevat, Suomi pääsee kiinni EU:n sisäiseen vähittäiskauppaan ja harmaa talous vähenee.

 

Ongelma etenkin verkkokaupan ja netin hyödyntämisen  kanssa on, ettei markkinoilla ole tarpeeksi ohjelmistoja, jotka kattaisivat koko firman liiketoiminnan. Firmaa joutuu pyörittämään usealla erillisellä ohjelmistolla, jotka eivät yleensä juttele ollenkaan keskenään. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa useimmat suomalaiset verkkokauppiaat eivät itsekään esimerkiksi tiedä, kuinka paljon mitäkin tuotetta on oikeasti varastossa. Silloin ei voi antaa lupausta, että tilaus lähtee heti, ja palvelun taso on huono. Ongelma on supervaikea silloin, kun samassa toimipisteessä on myymälä, sillä harvassa ovat nettikauppaohjelmistot, joiden varastonhallintajärjestelmä osaa ottaa huomioon verkkokaupan ulkopuolisen myynnin.

 

Nettikaupan ja kivijalan yhdistämisellä saataisiin pidettyä vähittäismyynti Suomessa – suurin osa Varustelekan myymälään saapuvista asiakkaista tulee henkilökohtaisesti hakemaan tuotetta, jonka ostopäätös on jo tehty nettikaupan kautta. Verkkokauppa.com myy tosi tehokkaasti kaikkein eniten kansainvälisesti kilpailluimpia tuotteita, eli isoja elektroniikkauutuuksia Suomesta, koska nettikaupan tuotteita voi noutaa 24 tuntia vuorokaudessa – tärkeä asia tilanteessa, jossa on ihan pakko saada se uusin Iphone just tasan nyt. Myös huonoja isomman luokan esimerkkejä on – Stockmannin tavaratalo on Suomen parhaalla paikalla, mutta jos haluan etukäteen tietää, olisko sieltä ostettavissa joku tietty tuote, ei firma kerro nettisivuillaan, mitä talon sisällä on. Siitä huolimatta, että Stockalla on varmasti tarkka tieto jokaisesta varastossa olevasta tuotteesta.

 

Yritykset myyvät isolta osalta eioota, joten todellisesta myynnistä ei ole edes tietoa. Silloin ne eivät saa selkeää tietoa siitä, mitä kannattaa pitää varastossa. Hyvä ja aina oikeassa oleva varastokirjanpito mahdollistaisi jatkuvasti hyvän myynnin ja myynnin luotettavan seuraamisen tilastojen avuilla. Tilastojen avulla voisi sitten tehdä järkeviä päätöksiä siitä, mitä pitää varastossa ja kuinka paljon kerrallaan.

 

Valtio voisi tulla apuun. Nopeasti, heti ja saatuihin hyötyihin nähden älyttömän halvalla.

 

Tehdään avoimen lähdekoodin pilvessä toimiva yritysohjelmistopaketti, joka on ilmainen kaikille suomalaisille yrityksille. Ohjelmiston saisi todennäköisesti valmiiksi noin vuodessa ja se tuskin maksaisi edes promillea valtion jakamista yritysavustuksista.

 

Ohjelmisto olisi jaettu osiin, ja se sisältäisi kaiken, mitä firman pyörittämiseen tarvitaan – reskontra, laskutus, kassa, ajanvarausjärjestelmä, varastonhallintajärjestelmä, verkkokauppa, kattavat tilastotyökalut. Jokainen ohjelmiston osa juttelisi saumattomasti ja reaaliaikaisesti toiselle. Osia voisi ottaa lennosta käyttöön. Avoimen lähdekoodin ohjelmistoon tulvisi jengin itse tekemiä pikkuplugineita ja paranteluja, ja näiden siisti käyttöönotto olisi otettu huomioon ohjelmiston rakenteessa.

 

Otetaan ihan oikeaan elämään perustuva mielikuvaharjoittelu Tmi Parturikampaamo. Tmi Parturikampaamo pyörii puhelimen, paperisen ajanvarausvihkon, kassakoneen ja kännykkään liitetyn pankkikortin lukulaitteen avulla. Kirjanpidon hoitaa erillinen tilitoimisto. Liiketilat on varusteltu kahdelle parturikampaajalle, mutta toinen penkki on ollut koko monivuotisen toiminnan ajan tyhjänä, koska yrittäjä ei uskalla ottaa riskiä työvoiman palkkaamisesta.

 

Tmi Parturikampaamo ottaa käyttöön Valtion Ohjelmistopaketin. Kassakone vaihtuu kassalipastoon ja ajanvaraus siirtyy Valtion Ohjelmistopakettiin. Yrittäjä ostaa 200 eurolla yritys Tmi Verkkokaupan tekemän parturikampaamoille suunnitellun ulkoasun rakennuspalvelun Valtion Ohjelmistopakettiin. Tmi Verkkoauppa on erikoistunut rakentamaan hyvin toimiva, nätin näköisiä nettiulkoasuja Valtion Ohjelmistopakettiin, ja voi tehdä sitä erittäin kustannustehokkaasti, koska ohjelmistoalusta on aina sama. Tmi Parturikampaamo saa puhelinajanvarauksensa rinnalle nettipohjaisen ajanvarauspalvelun. 30% vakioasiakkaista siirtyy saman tien käyttämään nettiajanvarausta, mikä vähentää Tmi Parturikampaamon puhelimessa puhumiseen käytettävää työaikaa. Nettiajanvaraus laskee kynnystä varata parturiaika, sillä ajanvaraus sitä kautta on nopeampaa, helpompi sovittaa omiin aikatauluihin ja toimii ympäri vuorokauden. Varauskirja täyttyy nopeammin. Tmi Parturikampaaja pelkää nettiajanvarauksen lisäävän ohareita, joten nettiajanvaraus edellyttää 15 euron varausmaksua. Netistä voi ostaa myös valmiita palvelupaketteja, ja Tmi Parturikampaamon yrittäjä voi hoitaa puhelinajanvarausta oman nettikauppansa välityksellä paikasta, ajasta ja laitteistosta riippumatta.

 

Kassan ja käteisen rahan käyttö sekä näiden käsittelykulut vähenevät, ja jos asiakkaan pankkikortti ei toimi tai lompakko on unohtunut kotiin, asiakas voi maksaa parturikampaamokäyntinsä myös nettikaupan kautta paikan päällä kampaamon päätteellä tai omalla kännykällä. Suurin osa Tmi Parturikampaamon tuloista siirtyy sähköisiksi, eikä Tmi Parturikampaamo enää juuri harjoita pimeää myyntiä. Tämä on Tmi Parturikampaamolle ihan okei, koska hyvän ohjelmiston tuoma toiminnan tehostaminen on nostanut tuloja niin paljon, ettei stressaavaan verojen kiertoon ole enää tarvetta.

 

Toiminnan tehostaminen ja yrittäjän veronalaisenakin suuremmat tulot toteutuvat erityisesti sen jälkeen, kun Tmi Parturikampaamo ostaa Pienyrityskonsultti Virtanen OY:ltä parturikampaamoille suunnatun koulutuksen, jossa otetaan enemmän tehoja irti Valtion Ohjelmistopaketista. Koulutus on hyvin toimiva ja käytännön kokemukseen pohjautuva, koska ohjelmistoa käyttävät kaikki, ja konsultti on päässyt tutustumaan siihen ilman, että hänen tarvitsi maksaa ohjelmiston osasta, jota ei itse käytä. Ammattilaisen avustuksella Tmi Parturikampaamo oppii katsomaan ohjelmiston tilastoja, josta huomataan, että kello 1200-1500 välillä on jatkuvasti muita kellonaikoja vähemmän asiakkaita. Tmi Parturikampaamon hinnastoon lisätään näille tunneille 5 euron alennus, jolloin paikat täyttyvät ja työpäivän keskellä ei ole hiljaisia jaksoja. Tilastoista saadaan myös laskettua toteutunut tuntikate jokaiselle eri toimenpiteelle, jonka avulla Tmi Parturikampaamo osaa laskea permanentin ja nostaa värjäyksen hintaa. Havaitaan myös, että ihmiset ostavat mielellään palvelupakettinsa jo etukäteen netissä, ja että tässä vaiheessa on helppo myydä kalliita, hyväkatteisia lisäpalveluita.

 

Tmi Parturikampaamo myy asiakkailleen myös erilaisia hiustenhoitotuotteita. Tilastoista huomataan, että hiusväreistä suosituimmat, musta ja shokkipinkki, ovat 30% ajasta loppuneet. Yrityskonsultin näytettyä, miten ohjelmiston automaattiset ostoehdotukset toimivat, Tmi Parturikampaamon oheistuotteiden myynti nousee, kun on mitä myydä. Konsultti suosittelee myös verkkokaupan avaamista oheismyyntituotteille, minkä pohjatyö tehdään saman tien konsulttisession aikana, ja loput toimet verkkokaupan avaamiseen Tmi Parturikampaamon yrittäjä tekee yrittäjien talkoovoimalla rakentamien nettiohjeiden perusteella, jotka olivat helppolukuisia ja erittäin tarkkoja, koska kaikki käyttävät samaa ilmaista ohjelmistoa. Verkkokaupan ylläpito on Tmi Parturikampaajalle helppoa, ja edellyttää ainoastaan lasertulostimen hankkimista. Joka päivän päätteeksi yrittäjä painaa kännykästään “tulosta osoitekortit” – nappulaa, jolloin printteristä alkaa ilman sen kummempia toimenpiteitä tulostumaan vuorotellen jokaisen nettitilauksen kuitti ja osoitekortti. Ohjelmisto tiedottaa asiakkaita tilauksen lähettämisestä. Kaikki tilatut tuotteet ovat lähtövalmiina, koska ohjelmisto tietää jatkuvasti, kuinka paljon kutakin myyntituotetta on hyllyssä, ja tekee lisäksi automaattiostoehdotuksen myydyistä tuotteista. Yrittäjältä menee työpäivän lopuksi 20 minuuttia aikaa valmistella kymmenen nettitilausta postiin vietäväksi. Kymmenestä tilauksesta yrittäjä saa yhteensä 150 euroa katetta. Paketit voi jättää kotimatkalla lähipostiin, lasku seuraa perästä. Yrittäjä voisi myös tilata Postilta ilmaisen noudon, joka tapahtuisi kirjepostilaatikoiden tyhjennysautolla joka toinen päivä kello 17:00.

 

Tmi Parturikampaamon liikevaihto ja tulos ovat nousseet merkittävästi, ja koska kaikki kirjautuu ohjelmistoon ylös, verottaja saa oman merkittävän osuutensa samalla, kun myös yrittäjälle itselle jää käteen enemmän. Toiminta on tarkan kirjauksen vuoksi selkeää ja ennustettavaa, ja yrittäjä pääsee tekemään luotettavaan tietoon perustuvan päätöksen siitä, että firma voi itseasiassa ihan oikeasti ottaa työntekijän. Tmi Parturikampaajan toinen tuoli pääsee viimein käyttöön. Tilastoja seuraamalla yrittäjä huomaa, että vaikka fiilispohjalta hiljainen kausi oli helmikuussa, oikeasti vähiten aikoja onkin maaliskuussa. Työntekijän ja tuotteiden tehostuneen oheismyynnin ansiosta yrittäjä voi kerrankin pitää lomaa ilman, että lomalla tulot loppuvat kokonaan, ja juuri täsmälleen oikealla hetkellä. Yrittäjälle jää myös enemmän vapaa-aikaa, josta osan hän käyttää verkkokauppansa kehittämiseen, sillä helppokäyttöisen ohjelmiston, jota varten kirjoitettuja ohjeita on netti pullollaan, säätäminen ja kehittäminen on itseasiassa aika hauskaa puuhaa. Yrittäjä kääntää vapaa-ajallaan sivustonsa myös englanniksi, jolloin parturikampaamo saa lisää asiakkaita ulkomaalaisista ja maahanmuuttajista. Yritys saa lisäksi yllättävää lisämyyntiä myymällä hiusvärejä Tukholman kasvavalle goottiskenelle – Posti kun pystyy tässä vaiheessa tarjoamaan kaikille yrityksille kohtuulliset postikulut, sillä suomalainen pienverkkokauppa kukoistaa ja tuo sitä kautta tarvittavan volyymin ulkomaan kuljetuksille.

 

Tää kaikki voisi toteutua nyt heti, jos valtiolla yhtään olisi tahtoa.

 

Vantaalla 7. toukokuuta 2015

Valtteri Lindholm