VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Mitä sähköautoa ostaessa pitää ottaa huomioon?

Akun koko – 60 kWh riittää

Ihmiset, jotka eivät ole käyttäneet sähköautoa, kuvittelevat tarvitsevansa isomman akun, kuin mikä todellisuudessa riittäisi. Olen nähnyt monen suomalaisen kommentoivan, ettei vaihda sähköautoon ennenkuin sillä pääsee yhdellä latauksella 500 km. On hyvin harvinaista, että kukaan ajaa 500 km pysähtymättä, ja jos ajaa, ilmaston lämpeneminen on sen verran iso juttu, että jokainen psytyy kyllä sitä hillitäkseen pitämään parin kolmen tunnin ajon välein pissa- ja kahvitauon. Itse valitsin hiilijalanjäljen takia pienimmän mahdollisen akun Teslaani, ja se kulkee akku ihan täynnä 250–350 km kelistä ja nopeudesta riippuen, mikä on riittänyt oikein mainiosti myös etelästä Kainuuseen. Joka kerta taukoa pitäessä ihmisillä on kestänyt autoa pidempään.

Teslaa lukuunottamatta autovalmistajat ovat kuitenkin tehneet ihan todella pieniakkuisia autoja, ja nämä ovat jo autona vähän kompromissejä, jos ajaa yhtään pitkää matkaa. Toki jos ajo on aina lyhyttä tai jos perheessä on toinen, pitkään matkaan kykenevä auto, pieniakkuinen auto voi olla oikein mainio, sillä niitä saa käytettynä halvalla. Nyrkkisääntönä voi ajatella, että 60 kWh on hyvä akun koko, ja enempää ei tarvitse, ellei päivittäin tai ainakin viikoittain aja monta sataa kilometriä päivässä.

 class=
Ennen vuotta 2020 valmistetussa Renault Zoessa ei ole pikalatausta. Kuva Wikipedia.

Tiedä mitä teet, jos autossa on huonosti toimiva pikalataus tai sitä ei ole ollenkaan.

Lataus voidaan suorittaa kahdella tapaa: kotona ja “tavallisilla” latureilla otetaan AC-virtaa, jonka auton sisäinen laturi muuttaa akulle sopivaksi DC-virraksi. Auton sisäiset laturit ovat korkeintaan 22 kW ja yleensä paljon pienempiä, pahimmillaan 3,7 kW. Pikalaturit taas antavat suoraan DC-virtaa, jolloin auton oma laturi ohitetaan kokonaan. Teslan Superchargerit, jotka toimivat vain Tesloissa, antavat 150 kW. Muut pikalaturit antavat kahta (2) poikkeusta lukuunottamatta 50 kW, mutta suuritehoisempia tulee varmaankin jo ensi vuonna.

Kaikissa autoissa ei ole mahdollisuutta DC-lataukseen. Tälläisiä ovat esimerkiksi Mercedes-Benz B250E sekä käsittääkseni kaikki Renaultit ennen ensi vuotta. Kun nämä autot ovat samalla vielä aika pieniakkuisia, kannattaa ihan tosi tarkkaan tiedostaa, mitä tekee, jos tällaisen ostaa. Esimerkiksi Renaultin Kangoo ZE-pikkupakettiautolla pääsee vain 100–200 km, jonka jälkeen sitä pitää ladata melkein viisi tuntia, ennenkuin akku on taas täynnä.

Joissakin autoissa ei ole akun jäähdytystä, jolloin pitkäaikainen pikalataus ei onnistu. Koskee lähinnä Nissanin ja VW:n autoja, ja niistäkin vain Nissanin isompiakkuisia versioita, joissa akku on niin iso, että lataus kestää pitkään.

Suosittelen Teslaa tai Huyndaita

Hinta-laatusuhteeltaan paras sähköauto tällä hetkellä on Tesla Model 3. Sen tekniikka on ihan ehdottomasti paras kaikista sähköautoista, minkä lisäksi sen käyttöliittymä on ehdottomasti paras mihin tahansa muuhun autoon verrattuna. Meidän perheeseen ei kuitenkaan sellainen tullut, sillä Teslalla oli hyvä tarjous Model S:stä, joka on parempi auto, mutta myös kalliimpi.

Teslaa halvempia, mutta hyviä autoja ovat Huyndai Kona Electric ja Kia e-Niro, koska niissä on iso akku ja hyvät sisätilat, sekä kuriositeettina Huyndai Ioniq Electric. Jälkimmäisessä on aika pieni akku, mutta myös tosi pieni kulutus, minkä lisäksi se pystyy pikalataamaan isolla teholla. Pikalataus on tosin vähän pilattu ensi vuoden isompiakkuisessa mallissa, mutta tänä vuonna uutena ostettu tai ensi vuonna käytettynä ostettu vanhan mallin Ioniq on sähköautoksi halpa ja aika hyvä auto.

Halpa käytetty sähköauto on hyvä, jos ei tarvitse päästä pitkälle

Sähköauto on turvallinen ja helppo ostos käytettynäkin. Ongelma on, että kohtuuhintaiset sähköautot ovat edelleen niitä pieniakkuisia, joilla ei pitkälle pötkitä. Kuitenkin, jos pitkälle ei ole tarvekaan päästä, noin 15 000 eurolla saa itselleen yllättävän vähän ajetun pieniakkuisen Leafin tai vastaavan. Sähköauton huolto- ja käyttökustannukset ovat niin pieniä, että 15 000 euron sähköauto saattaa olla halvempi kuin ilmainen polttomoottoriauto, riippuen tietysti täysin siitä, kuinka paljon ajaa.

Tärkeintä käytetyn sähköauton ostamisessa on tarkastaa akun kunto. Suuntaa-antavaa tietoa saa kojetaulusta, mutta hyvin helppo testi pieniakkuisessa autossa on ottaa täyteen ladattu sähköauto koeajoon ja ajaa sen akku melkein tyhjäksi.

Sähköauton ostajia pelotellaan sillä, että kun akku hajoaa, tulee autoon tosi iso lasku. Tämä ei ole ihan totta. Sähköautojen akut kestävät auton eliniän, eikä akku käytännössä ikinä hajoa kokonaan – jos akku lakkaa toimimasta, sitä ei vaihdeta kokonaan, vaan se avataan, etsitään rikkinäinen moduuli ja korjataan se. Hajoamisen sijaan akkujen kapasiteetti heikkenee ajan myötä, ja mitä pienempi akku, sen nopeammin heikentyminen tapahtuu. Kulunut akku ei ole siis hyödytön, auton kantama vaan saattaa olla 70-80% uuden auton vastaavasta.