fbpx

Kuka näistä puolueista ottaa selvää? Tässä apua.

Erityisesti vaalikoneet antavat sellaisen vaikutelman, että eduskuntavaaleissa äänestettäisiin ihmisiä. Näin ei kuitenkaan ole, me äänestämme puolueita, ja puolueelle antamasi ääni saattaa päästää ihan outoja tyyppejä eduskuntaan. Lisäksi poliitikot saattavat äänestää eri tavalla kuin vaalikoneessa puhuvat, jos puolue niin käskee. Puolueista on kuitenkin tosi vaikea ottaa selvää! Kun sain äänioikeuden, mulla kesti tosi pitkään ymmärtää, mitä näiden puolueiden takana oikein on. Hommasta saa hauskasti kiinni, jos jostain pääsee katsomaan Ihmisten Puoluetta, ja arvelemaan, mitä puoluetta (tai puolueita) kukin hahmo edustaa. Ankkalinnan puolueet antaa myös tiiviin paketin. Hyvien puolulaisena autan myös itse, ja kerron tässä suoraan, mitä mieltä olen eri puolueista – ja nimenomaan semmosen suoran, raa’an mielipiteen, joka perustuu ainoastaan mun saamaani mielikuvaan, ei mihinkään tutkimustyöhön.

Taustaa

Mä olen korkeakouluja käymätön rikas valkoinen heteromies. Olen ollut melkein koko aikuisikäni yrittäjä, mutta vittuuspäissäni erosin neljä vuotta sitten Suomen yrittäjistä, kun ne lobbasivat tukia vain menestyville yrittäjille. Uskon seuraaviin totuuksiin:

 • Ilmastonmuutos on totta, ja iso ongelma, joka pitää ratkaista heti
 • Suomen syrjäytyneisyys ja pitkäaikaistyöttömyys on ongelma, joka pitää ratkaista heti
 • Jos eläkepommi halutaan maksaa, ongelma ei ole syntyvyys, isompi ongelma on se, kuinka moni täysi-ikäisenä on hyvin koulutettu, hyvin ansaitseva veronmaksaja

Asiaan

Kokoomus

Kokoomus perustettiin aikoinaan, jotta Suomesta saataisiin kuningaskunta. Tavoite on Sauli Ensimmäisen myötä saavutettu, joten loppuaika kulunee kuningaskuntaan kuuluvan luokkayhteiskunnan luomisessa. Resepti on simppeli: rahaa ja etuoikeuksia rikkaille, ja köyhät köyhistykööt. Kokoomus esiintyy järkevänä talouspuolueena, mikä kuulostaa helvetin hyvältä idealta: tarvitaan vahvaa tunnekylmyyttä, kun ohjataan massoja tilastojen perusteella oikeaan. Oikeasti Kokoomuksellakaan ei mitään tunnekylmyyttä ole, vaan ajatus siitä, että itse on oman hyvinvointinsa luonut, hivelee itsetuntoa niin paljon, että sitä vahingossa unohtaa, että oikeasti vain sattui syntymään perheeseen, jossa oppi, että tekemällä saa aikaan. Köyhyys on periytyvä tauti, ja jos teet sata työhakemusta saamatta yhtäkään kutsua työhaastatteluun, se ei kannusta sua hyväksi veronmaksajaksi. Kokoomus leikkasi koulutuksesta, jotta menestyville yrittäjille voitaisiin antaa veronvähennyksiä ja entisille kokoomuspoliitikoille kovapalkkaisia duuneja yksityistetyissä palveluissa.

Keskusta

OIetko sitä mieltä, että yhteiskunnassa on tärkeintä oman edun maksimointi, seuraavaksi tärkeintä se, että pääkaupunkiseudulta annetaan rahaa maaseudulle, ja sen jälkeen ei enää mikään olekaan tärkeää? No Keskusta on just sun puolue. Keskustaa kuvaa loistavasti Nuorisosäätiön ympärillä tapahtunut touhu. Julkista tukea saaneen säätiön tyhjäksi niistäminen oli vaan loppusilaus toiminnalle, jossa esimerkiksi Suomen entinen pääministeri rahoitti eduskuntavaalikampanjansa säätiön rahoilla. Keskustan puheenjohtaja ja Suomen virkaa tekevän hallituksen pääministeri taas pääsi miljonääriksi lyömällä vetoa valtio-omisteisten firmojen rahoilla, mikä kuulostaa ihan reilulta. Virkaan astuttuaan Sipilä puheen siitä, kuinka kaikkien pitää osallistua ja vähän kärsiä, että Suomi saadaan nousuun, ja maksoi itse viime vuonna 0 euroa veroja. Keskusta leikkasi koulutuksesta, jotta voisi lisätä avustuksia navettojen rakentamiseen ja laajentaa sitä veronkierto-oikeutta, minkä avulla Sipilä vältti veronsa.

SDP

Sosiaalidemokraattinen puolue on viime aikoina menettänyt tosi paljon äänestäjiä perussuomalaisille, joten porukkaa on alettu haalimaan vihreistä ja vasemmistoliitosta, ja kaikkea hyvää luvataan kaikille paitsi rikkaille ja yrittäjille. Hommassa melkein unohtuu, että puolue on aika lailla yhtä SAK:n kanssa, ja että puolueelle loppujen lopuksi tärkeintä on, että Suomessa on paljon suomalaisia tehtaanpiippuja, ja että niissä jo töissä olevat ihmiset saavat pitää työpaikkansa – ei niillä työttömillä niin väliä.

Vihreät

Vihreät ovat ympäristöä ja pehmeitä arvoja kannattava puolue, joka suhtautuu hommaan ihan samanlaisella yksipuolisella tunteellisuudella kuin kääntöpuolensa Kokoomuskin. Vihreät esimerkiksi viime kunnallisvaaleissa yritti aktiivisesti kaataa Fennovoimaa – mm. sellaisilla argumenteilla, ettei meillä yksinkertaisesti ole rahaa ottaa ympäristöä tällä hetkellä huomioon, mikä on aika absurdia touhua ympäristöpuolueelta, mutta samaa jatkumoa rokotus- ja lääkevastaisuuden kanssa. Vihreillä on paljon hyviä ehdokkaita, mutta sitten on tämä puoluekuri. Saatat siis äänestää tosi fiksua ehdokasta, joka sitten joutuu äänestämään ydinvoimaa vastaan ja ajamaan mallia, jossa on pelkkä porkkana, ei yhtään keppiä.

Vasemmistoliitto

Oletko fiksu ja korkeakoulutettu, muttet ole päivääkään ollut töissä? Tai vähemmän fiksu ja koulutettu, muttet silti koskaan ole ollut töissä? Jos joka tapauksessa sun tai kaikkien muut ongelmat johtuvat etupäässä kapitalismista, Vasemmistoliitto saattaa olla hyvinkin sun juttu. Viime vuosien natsimarsseissa on ollut se hyvä puoli, että vasemmistoliiton kannattajat antifasistit keskittyvät itsekin marssimaan, eivätkä enää heittele mitään kauppojen ikkunoiden läpi. Vasemmistoliittoon kuuluu kuulemma yhä enemmän (pien)yrittäjiä, joten saattaa olla, että kohta pääpahisten listalta saatetaan se yrittäjä poistaa. Mua on usein syytetty vihervassariksi, mutta Vasemmistoliitto jo vuosia sitten teki mulle selväksi, että kaikki paha lähtee työnantajasta, ja mä en osaa arvostaa ketään, joka hakee kannatusta vihaamalla.

Perussuomalaiset

Perussuomalaisissa on mun mielestä tosi ihailtavaa rehellisyyttä. Maahanmuuton ja ilmaston huomioimisen vastustaminen samaan aikaan saattaa kuulostaa totaalisen epäloogiselta, mutta jos asenne on, että entä sitten, jos maapallo lämpeneekin, Suomeen ei silti ketään päästetä, hommassa on ihan täys järki. Samoin loogista on asenne, että jos suomalainen mies syrjäytyy, niin sitten syrjäytyy, saatana, koskenkorva R-kioskille. Jos persut olivat vaikea hallituskumppani, saavat Kokoomus ja Keskusta syyttää siitä ihan itseään – Suomessa on kuitenkin viime vuosikymmeninä tehty ihan hartiakaupalla töitä sen eteen, että maassa olisi iso joukko köyhiä ja vihaisia ihmisiä.

RKP

Mä en oikeastaan tiedä, mitä RKP tekee, paitsi pitää huolen, että kaikki opettelevat ruotsia peruskoulussa. Veikkaan kuitenkin, että Kokoomuksen lailla se ajaa luokkayhteiskuntaa sillä erotuksella, että aateliseksi pääsee syntyperällä, ei rahalla.

Piraattipuolue

Piraattipuolue voisi olla ihan tosi raikas tuulahdus politiikkaan. Siellä on tosi fiksuja ihmisiä, ja ajatukset ovat ratkaisukeskeisiä, eivätkä perustu siihen, että näin me ollaan aina oltu mieltä. Ongelma on siinä, että melkein jokainen ehdokas valitsee vaalikoneessa sen “en kumpaakaan mieltä” -nappulan, ja toteaa, että en osaa sanoa, kun en oikein tästä politiikasta mitään tiedä.

Liberaalipuolue

Viskipuolue Liberaalipuolue on yksi niistä neljästä puolueesta, jotka ovat pyytäneet mua ehdokkaaksi. Muodostankin mielipiteeni liberaalipuolueesta tässä yhteydessä käytyyn keskusteluun, jonka voisin tiivistää siihen, että nää verot on ihan tyhmiä, eikä niitä kannata kerätä. Joo, heihei.

Jotain saattoi unohtua

Sitten on vielä olemassa jotain muita puolueita, mutta mä en ole jaksanut ottaa niistä selvää. Tai no, kommunistipuolueesta voi kaikki vetää johtopäätöksensä jo nimen perusteella.

Oikeasti kannattaa silti äänestää

Joku saattaisi juuri miettiä, että mitäs tää nyt auttoi, sehän haukkui kaikki puolueet. No niin haukuinkin, entäs sitten? Mä en ole mitenkään tyytyväinen yhteenkään puolueeseen. Jos asuisin Helsingissä, äänestäisin Attea, mutta koska Helsinki on ihan liian kaukana Porvoosta, joudun äänestämään jotain muuta. Yritän varmaan siis vaalikoneesta etsiä oikeasti koulutetun vihreän, joka kannattaa ydinvoimaa, ja jolla on jotenkin realistinen suhtautuminen siihen, miten syrjäytymistä pitäisi estää. Vaikka Vihreät eivät tällä hetkellä puolueena vedä ihan oikeaan suuntaan, antamalla äänensä hyville ehdokkaille saa vaikutettua siihen, miten puolue linjaansa muuttaa, vai muuttaako ollenkaan. Viimeksi äänestin Piraatteja, mutta nyt koen, että on parempi koittaa äänestämällä muokata Vihreistä hyvä puolue, kuin koittaa saada varteenotettavia poliitikoita kiinnostumaan Piraateista.

20 ajatusta aiheesta “Kuka näistä puolueista ottaa selvää? Tässä apua.”

 1. Nice! Kiitos Valtteri lämpimistä sanoista! (Kontekstista päättelen että ääni ois siis tullut Stadissa mulle ja numerolle 28, ei sille toiselle Atelle 😉 )

  ps. Tsekkaa nyt ainakin Joel Linnainmäki!

  1. Valtteri Lindholm

   Joo, nimenomaan susta oli kyse, laitan unohtuneen linkin illalla, kun kerkiän! Kiitos vara-Aten vinkkauksesta!

   1. Risto Karinkanta

    Tsekkaapa Mikko Kiesiläinen Uudellamaalla, Liberan toiminnanjohtaja ja muutenkin varsin realovihreä!

  2. Hyviä ehdokkaita meillä on tosiaan monia myös Uudellamalla, joten toivottavasti löytyy sopiva. Heitän vielä oman nimeni kehiin, koska minullakin on pitkä yrittäjätausta. Olen myös BIEN Finland – Suomen perustuloverkosto ry:n hallituksen puheejohtaja. https://432.fi

   1. Kyllä me kannatetaan veroja!!! Itse olen valmis maksamaan lähes sata veropromillea 😉

    Kiitos hauskoista tiisvityksistä

 2. Kuninkaankadun kreivi

  Perussuomalaisista on unohdettu että ne leikkaa köyhiltä, että saisivat lisää vihaisia köyhiä äänestämään perussuomalaisia. Perussuomalaiset taitaa olla enemmän oikeistopuolue kuin Kokoomus

 3. Tämä kirjoitus todella haastaa lukijan nauramaan sekä itselleen, sekä omalle puolueelleen.
  Väittäisin, että pelin häviää jos lähtee korjaamaan jutusta “asiavirheitä” 🙂

  ps. jee vihreät

 4. Kiitos, kun huomioit myös Piraatit, sitä ei valitettavasti voi pitää itsestäänselvänä vielä missään mediassa.
  Vaikka sanoit, että vaalikoneeseen vastataan ”en kumpaakaan mieltä”, luitko myös perusteluita? 😃
  Asioilla kun voi olla monta eri puolta. Uskon, että meillä on jo paljon sanottavaa myös politiikasta, lastentaudeista on päästy eroon 😉
  Siinä olet varsin oikeassa, että raikas on piraattiveneen kannella tuulahdus tässä muuten niin kovin ummehtuneessa poliittisen päätöksenteon veneessä ⚓️
  Sopisit itsekin hyvin meidän riveihimme, sinulla on paljon mielenkiintoista ja asiapitoista sanottavaa!

 5. hyvä postaus! Ja kiva että kannustat äänestämään kaikessa kyynisyydessäsi. Niin minäkin teen. Puoluetta valitessa kyse ei ole parhaan vaan vähiten huonon vaihtoehdon löytämisestä. Ei sekään toki helppoa ole.

 6. Nää kaikki vain osa totuuksia, mutta kannattaa lukea ihan oikeesti, koska puolueet eroavat niin vähän toisistaan ja metsä vastaa niin, kuin sinne huudetaan. Nyt pitäisi olla kristallipallo, joka kertoisi mitä on neljän vuoden päässä. Haluaisin äänestää voittaja puoluetta ja sellaista tulevaa kansanedustajaa, joka osaa taikoa. Olisi hieno nähdä kun vanhus vaipoissaan istuisi valtaistuimella ja kansanedustajat nuolisi sen varpaita. Tai Li Andersson vihkisi uuden tehtaan joka tekee pitkää sellukuitua, josta vaatturit valmistaisi Suomalaista disainia. Kananmunia pitää saada syödä ja hybridi autoilla ajaa. Julkisilla kulkeville verohelpotuksia ja lomalennoille hiilivero. Vihreät, Vasemmistoliitto ja Persut hallitukseen, muut oppositioon. Ja Kekkonen valtaan.
  Simpsala Bim !

 7. Harmi ettet ollut ottanut selvää Liike Nyt:istä. Olisi ollut kiva kuulla se selostus. 😉 Se voisi sopia hyvin yrittäjälle, joka välittää ilmastonmuutoksesta ja köyhistä huolehtimisesta. Heillä on hyviä ehdokkaita paljon eri vaalipiireissä ja paljon yrittäjiä mukana.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.