VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Nettisaalistusta on helppo rajoittaa

Viimeaikaisten alaikäisten hyväksikäyttöskandaalin jälkeen on taas kerran alettu herätä siihen, miten yleistä tyttöjen ahdistelu netissä on. Jos et itse ole vielä tietoinen, niin tässä on hyvä kuvaus siitä, mitä tyttöjä somessa odottaa. Tilanne ei ole mikään uusi, meininki oli ihan samanlaista jo Irc-Gallerian ja Kuvake.netin aikana.

Jos et siis lukenut tota linkittämääni tekstiä, alaikäiset tytöt saavat somessa järkyttävän paljon lähestymisyrityksiä miehiltä. Riittää, että laittaa kuvan Instagramiin ja tägää siihen vaikka #finnishgirl, tai tekee profiilin Kikkiin. Lähestymiset vaihtelevat viattoman oloisesta ihan suoraan pippelinkuvien lähettelyyn. Nämä miehet ovat täysin tietoisia uhrinsa alaikäisyydestä, eikä se vaikuta toimintaan millään tapaa, ehkä päinvastoin.

Poliisin ei tarvitsisi sarjatekijöiden löytämiseen tehdä kuin pari valeprofiilia, ja vapaaehtoisten lista olisi jo pitkä. Mä en tiedä, onko tämä sallittua, ja poliisihan joka tapauksessa on jo vuosia joutunut päättämään, että edes ilmoitettuja rikoksia ei tutkita, eli resurssejakaan ei varmaan olisi. Toinekin vaihtoehto kuitenkin on:

Vastuu sosiaalisen medioiden alustoille

Ratkaisu on tosi selvä: Laitetaan niihin alustoihin, joissa tyttöjä saalistetaan, selkeä mahdollisuus ilmiantaa saalistajat. Ilmiantonappulan lisäksi velvoitetaan alustat käyttämään mainostilaa potentiaalisten uhrien tiedottamiseen niin, että ilmianto-ominaisuuden olemassaolo tulee selväksi, sekä alaikäisille määritellään, mikä käytös on sopivaa ja mikä ei.

Alustoilla ei ole mitään ongelmaa ilmiantojärjestelmän tekemiseen. Erilaiset ilmiantomahdollisuudet ovat jo nyt, mutta niissä painotetaan lähinnä vihapuhetta ja spämmiä. Alustat tuntevat käyttäjänsä myös hyvin tarkkaan, ja mainostilan käyttäminen lasten ja nuorten ohjeistamiseen on hyvin helppoa, sillä tiedotus saadaan kohdistettua täsmälleen nuorille, eikä kenellekään muulle.

Alaikäisen houkuttelu seksiin on laitonta, samoin seksuaalissävytteisen keskustelun käyminen. Tiedotuskampanjassa onkin tärkeää tehdä selväksi, ettei vastuu ole alaikäisellä, ja että esimerkiksi vähäpukeisten tai alastonkuvien lähettäminen ei ole häpeä uhrille, ainoastaan saalistajalle. On tehtävä selväksi, että jos on jo antanut kuvia, sitä suuremmalla syyllä saalistaja pitäisi ilmiantaa, sillä se on paras tapa estää kuvien leviäminen, sanoi saalistaja mitä tahansa.

Valtio ja EU voivat aivan hyvin velvoittaa alustat estämään niissä tapahtuva alaikäisten saalistus. Kunhan asia otetaan pöydälle, alustat todennäköisesti lähtevät vapaaehtoisesti mukaan, eikä asiassa tarvitse odottaa lakien säätämistä. Keskustelut alustojen kanssa olisi hyvä aloittaa esimerkiksi eilen.

Poliisille resurssit ja ohjaus tutkintaan

Näiden ilmiantojen tutkintaan pitäisi sitten alkuun antaa poliisille riittävästi resursseja, jotta saataisiin kertarysäyksellä muutettua kulttuuri niin, ettei alaikäisen ahdistelu ole sosiaalisesti hyväksyttävää, että kiinnijäämisen riski on kova, ja että uhreilla on uskallusta tehdä ilmiantoja, koska ne johtavat toimenpiteisiin. Tässä vaiheessa on ihan turha sanoa, ettäkö anonyymien sometilien tutkiminen on vaikeaa – ei se ehkä helppoa ole, mutta jos me saadaan pikkutytöt kiinni levyjen levittämisestä vertaisverkoissa tai kouluampujauhat tutkittua, saalistajien henkilöllisyys kyllä selviää, jos tahtoa on. Koska rikoksien tutkimisessa pitää tehdä valintoja, mitkä rikokset sallitaan ja mitkä ei, ehdotan, että otetaan hetkeksi fokus pois vaikka tosta nettipiratismin tutkimisesta, ja laitetaan se alaikäisten suojeluun.

Tärkeintä on tehdä saalistamisesta riskialtista

Nettisaalistamisessa kiinnijäämisen riski on tällä hetkellä olematon, mikä vahvistaa saalistajien mielikuvaa siitä, että heidän käytöksensä on ihan ok. Tämä tilanne voidaan muuttaa kertaheitolla, jos vaan ryhdytään toimiin. Mitä jos niihin toimiin ryhdyttäisiin heti?