VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Kysyntä, tarjonta ja Lapin työvoimapula


hs

Lappiin ei tahdo löytyä työntekijöitä Suomesta – Lauri Väisänen haki kymmentä paikkaa, mutta yksikään firma ei suostunut vajaan 2 000 euron palkkatoiveeseen

Kysyntä ja tarjonta on jännä juttu. Jos kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, hinnat nousevat.

AIkaisemmissa jutuissa Lapin työvoimapulasta on haastateltu lähinnä työnantajia, jokta eivät oikein muuta syytä keksineet kuin asuntopulan. Työntekijöitä haastattelemalla saatiin selville, että saman palkan saaminen niin kaukaa, ettei edes työkkäri voi pakottaa sinne duuniin, ei nappaa. Ratkaisuksi esitettiin yritystukien ja maahanmuuton lisäämistä, mikä poliittisena ehdotuksena on ainakin tuore ja erottuva.

Mulla on kanssa yksi ehdotus: noudatetaan kapitalismin lakeja ja nostetaan palkkoja, jolloin työ on houkuttelevampaa. Tämä tottakai tietää kustannuksia yrityksille. Noudatetaan kapitalismia tässäkin, jolloin kustannuksia ei siirretä valtiolle, vaan näiden yritysten asiakkaille. Lapissa on ilmeisesti tällä hetkellä käynnissä jäätävä yleisöryntäys, johon ei osata vastata, kun ei oikein uskalleta investoida. Kalliimmilla hinnoilla saadaan tätäkin ongelmaa mukavasti kaitsettua, sekä lisäksi löydetään kysynnän ja tarjonnan tasapaino sekä työvoimassa, että matkailussa. Konsulttikielellä tarkoitus olisi löytää se sweet spot.

Ja turha mölistä, että yrityksillä ei muka ole varaa nostaa asiakashintoja. Se on se yrittäjän riski, minkä takia me saadaan kolmannes enemmän rahaa ja merkittäviä veronvähennyksiä (joita tulee vain hyvin toimeentuleville yrittäjille, ei ongelmista kärsiville.) Julkaisenkin ensi viikolla täällä kirjoituksen, jonka tiivistelmä on, että jos sun firmalla ei ole varaa nostaa hintoja niin, että saat kustannukset katettua, sun bisnesidea on paska.