VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Kannattaako Vantaalaisen äänestää?

Se olis taas se aika, kun pitäis kansalaisvelvollisuuttaan suorittaa ja käydä äänestämässä kuntavaaleissa. Mutta mitä järkeä äänestää, jos on Vantaalainen? Ei varmaan paljoa, minkä todistaa maan huonoin äänestysprosentti.

Mitä ne poliitikot oikein tekevät ja mistä siitä saa tietää?

Ensimmäinen asia, mitä äänestyksellä aikaansaaduista asioista tulee Vantaalla mieleen on paljastuneessa korruptiossa rypevä entinen kunnanjohtaja. Jos oikein pinnistää, voi saada mieleen Myyrmäen urheiluhallin johtajien perseilyn, mihin muistaakseni liittyi politiikka jotenkin. Poliitikoiden toimet ovat muuten hämärän piilossa. Vantaan Facebook-sivuilla joku tanssiva joulupukki tai muu vastaava vihjaisi, että meidän naapurissa teollisuusalue muuttuu asuinalueeksi ja mun työmatkatiet vedetään kokonaan uusiksi. En löytänyt mistään lisätietoa mistä näissä suunnitelmissa on kyse ja miten niihin voisi vaikuttaa. Koitin kysyä kaupungin FB-sivuilla, vaikka tiesin jo etukäteen, ettei mun kysymykseeni kukaan halua tai osaa vastata.

Vantaa kasvaa Helsingin imussa niin tehokkaasti, että se toimii just niinkuin monopoliyritykset yleensä toimivat, kun asiakkaita on enemmän kuin kykyä palvella. Jotain toki tapahtuu, mutta yksityiskohtia ei tarvitse siivota kuntoon ja asiakastyytyväisyydestä voi myös olla välittämättä.

Pyöräilijän helvetti

Helsinki on oikein teettänyt selvityksen, jossa pyöräilyyn sijoitettu euro tuo kahdeksan euron säästöt. Mä olen huomannut tämän myös itse – 24-vuotiaana painoin 104 kiloa, enkä ollut koskaan urheillut. Elämänmuutokseni suurin tekijä oli auton käytön lopettaminen. Kun tein kaikki työ- ja muut reissut pyörällä, ei tarvinnut löytää aikaa tai motivaatiota treenaamiseen – lihasvoimalla tehtyjä kilometrejä tuli kuin ilmaiseksi. Työmatkan huonoin osuus on edelleen ne ensimmäiset kolme kilometriä kun pitää kulkea Vantaata – tie on tosi huonokuntoinen, eikä sitä ole paikattu kertaakaan sen yhdeksän vuoden ajan, mitä mä olen asunut Vantaanlaaksossa. Ero helsinkiin näkyy myös kaavoituksessa – Helsingin puolella saa ajaa pitkiä suoria pätkiä niin kovaa kuin pääsee, Vantaalla pyörätie on laitettu asuinkujien sisäänajojen viereen niin kiinni tonttien aitoihin, etteivät väistämisvelvolliset autoilijat näe pyöräilijöitä ennenkuin auton keula on jo kokonaan suojatiellä. Vantaa “paransi” Ylästöntien kevyenliikenteenväylää laittaen edelleen jokaiseen autotieristeykseen pyörille hidastehyppyrin. Kehäkolmosen itäpään rempassa pyörätien pituus onnistuttiin kaksinkertaistamaan. Pyöräteiden parantaminen tekisi vantaalaisista terveempiä ja antaisi paremmat työssäkäyntimahikset niille, joilla ei ole rahaa tai intoa omistaa autoa, mutta tämä ei taida kunnallispäättäjien vaakakupissa paljoa painaa.

Maailman tarkin asemakaava

Kaupungin byrokratia on ihan omaa luokkaansa. Haluaisin tietää, mihin demokraattiseen päätökseen perustuu se, että vantaalaiset omakotitalot näyttävät täysin identtisiltä? Mun tontille sai rakentaa ihan mitä haluaa, kunhan rakentaa puutalon. Hirsitalo ei kelpaa, koska se ei rakennusvalvonnan mukaan ole puutalo, paitsi jos hirret peittää laudoituksella. Puutalo saa olla minkälainen vain, kunhan se on keltaisen värinen valkoisilla reunalaudoilla, kaksikerroksinen ja sisältää kuistin. Lisäksi ikkunoiden tulee olla korkeammat kuin ne ovat leveät ja niissä pitää olla ristikot. Katto saa olla minkälainen vain, kunhan se on punatiiltä ja kattokulma on 45 astetta. Tontille on pakko rakentaa autotalli (puuta, keltainen, punatiilikatto 45 asteen kulmalla) ja kaksi autopaikkaa. Tontti on pakko reunustaa pensasaidalla, mikään muu aita ei ole sallittu. Tontille on pakko istuttaa vähintään 20 puuta, muuten saa laittaa mitä istutuksia huvittaa. Rakennusvalvonta myöntää jonkin verran poikkeuksia, kunhan on valmis maksamaan hylätyistä rakennusluvista silloin, kun poikkeuksia ei haluta hyväksyä. (Alkuperäisessä hakemuksessani oli vain 16 puuta ja kattokulma, joka antoi viitisentoista käyttöneliötä enemmän.) Hakeminen maksaa muistaakseni viitisen sataa euroa per kerta.

Vogonit – Vantaan salaiset hallitsijat?

Vantaan kanssa on helvetin hankala asioida, eikä se kerro asioista kenellekään. Mainittu kehän pyörätien kaksinkertaistamiseen olisi kuulemma voinut vaikuttaa – tieto muutoksista oli vogonilaisittain jonkun viraston ilmoitustaululla monta kuukautta. Viraston löytyminen voi olla hankalaa, sillä Vantaan virastotaloissa ei ole talonumeroita ainakaan näkyvillä paikoilla, eikä myöskään mitään ulkoista tietoa siitä, missä rakennuksessa ja missä rapussa mikäkin virasto sijaitsee. Rakentamiseen liittyvässä virastorallissa keksin, että kielotien varrelle voisi ihan tien viereen laittaa kylteissä selkeästi esille talojen numerot ja niissä sijaitsevat kaupungin elimet. En löytänyt Vantaan sivuilta mitään muuta tapaa tehdä ehdotukseni kuin jonkin virallisen kuntaehdotuksen tekeminen, johon kunnalla on velvollisuus vastata kuuden kuukauden sisällä. Odottelen vastausta nyt neljättä vuotta.

Kaupungin tiedotus on hieno esimerkki siitä, kuinka asioita voi tehdä huonosti myös silloin, kun kyse ei ole säästämisestä. Neuvolaa etsiessä kaupungin nettisivuilta löytyy ainoastaan postilaatikon osoite, Kartanonkoskella käyntiosoite on ihan eri kadulla, mistä ei tiedoteta edes siellä postilaatikon luona. Martinlaakson neuvola on sentään osoitteessaan, se vaan pitää osata löytää parihehtaarisen koulukiinteistön keskeltä “tietäjät tietää” -periaatteella. Ketä äänestämällä saisi kaupungin laittamaan nettitiedoituksensa kuntoon ja asentamaan asuinkiinteistöissä pakolliset infokyltit asiointikiinteistöihin?

Äänestämällä voit vaikuttaa?

Jos kaupunginvaltuustolla on jotain valtaa, lienee ainakin selvää, että kaupungissa pitkään valtaan pitäneet Kokoomus ja SDP ovat syypäitä nykytilaan, eikä niitä kannata siis ainakaan äänestää. Vihreät varmaan mielellään koittaisivat ratkaista pyörätieongelmaa, mutta mä kannan suurta huolta ilmastonmuutoksesta, ja Ville Niinistö on ilmoittanut, että mikäli vihreät pääsevät valtaan Helsingissä, Turussa ja Vantaalla, ne kaatavat Suomen tällä hetkellä suurimman harppauksen kohti vähähiilistä sähköntuotantoa, siis Fennovoiman ydinvoimalan. Vaikka lähiympäristö on mulle tärkeä, en voi äänestää puoluetta, joka estää ilmastonmuutokseen puuttumisen. Perussuomalaisille oikeus isoon mahaan lienee erittäin tärkeä, ja puolueelle on varmaan muutenkin parasta, että kaupungin politiikasta olisi mahdollisimman paljon valitettavaa. Vasemmistoliitosta en oikein tiedä muuta kuin ikkunoiden rikkomisen, kristillisdemokraatteja en nyt varmaan ala ateistina äänestämään. Mitä näytä nyt jää jäljelle? Pitäiskö Lindholmin äänestää RKP:tä? Meidän ruotsia puhuvat naapurit ovat viritelleet piikkilankaa Viilatehtaan lahden luonnonsuojelualueelle, joten suomenruotsalaiseen rakastuminen tuntuu tosi vaikealta. Ehkä käy taas niinkuin aikaisemminkin – tekis mieli äänestää, mutta usko siihen, että äänestämällä voi vaikuttaa yhtään mihinkään, on tässä kaupungissa niin pieni, että äänestyspäivä liukuu ohi niinkuin kaikki muutkin päivät.

Mä haluaisin muuttaa Porvooseen, kämppäkin on valmiiksi katsottuna. Haluaako joku muuttaa Vantaalle? Nyt olis hyvä, erinomaisen matalaenerginen hirsitalo Vantaanlaaksosta kaupan, ihan oikeesti. Vantaa on kiva paikka asua, kunhan asennoituu olevansa Helsinkiläinen, jolla ei ole äänioikeutta kunnallisvaaleissa.