VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Valtio laajentaa kanta-asiakasohjelmaansa


hs

hs.fi: Pienet yhtiöt saamassa viisi prosenttia tuloistaan verotta

Valtion kanta-asiakkaat, eli asianajajat ja lääkärit, ovat saamassa 5% tuloistaan verotta, mikäli lopettavat työsuhteessa olon ja tekevät duuninsa toiminimen kautta. Tämä on sikäli helpotus, koska nykyinen kanta-asiakasohjelma edellyttää varallisuuden kasvattamista firman tilille, tuleva järjestelmä mahdollistaa verottomat tulot heti firman aloituksessa.

Eihän tää sinänsä ole väärin, jos lopputulemana me saadaan enemmän verovaroja tai työllisyyttä. Vähän surettaa, että asia olis hyvin helppo selvittää – käytännössä ihan kaikki toiminimiin liittyvä tilastoidaan, joten jos veroalennuksen jälkeen toiminimien tuottama verotulo tai työllisyys ei kasva, laki voitaisiin myös perua, mutta mistään tällaisesta ei ole ainakaan uutisessa mitään mainintaa.

Kuten kaikki kanta-asiakasohjelmat, tämäkin johtaa tilanteeseen, jossa taitavimmat pykälien käyttäjät saavat merkittävää etua itselleen niiden kustannuksella, jotka haluaisivat ihan vaan tehdä töitä ja saada siitä rahaa, eikä käyttää aikaa tulojen järjestelyyn niin, että verotus on mahdollisimman pieni. Nykyinen kanta-asiakasjärjestelmä, siis yrittäjien veronalennus, toimii suunnilleen niin, että jos sulla on uusi firma tai firmalla menee huonosti, et saa mitään, mutta jos firmalla menee hyvin ja sillä on paljon omaa rahaa, saat alennusta veroista. Mä sain esimerkiksi tälle vuodelle 18 000 euron verohelpotuksen, eikä se vaikuttanut mun kansantaloudelle edulliseen toimintaan mitenkään. Ihan kiva lisä, mutta paljon mieluummin olisin käymättä jokavuotisia konsultointisessioita kirjanpitofirman kanssa siitä, miten mun palkkaja osinko tänä vuonna jaetaankaan. Ajatella, jos palkka- ja osinkoverotus olis samansuuruisia ilman mitään alennuksia.