VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Arvonlisäveroa jää keräämättä miljardi euroa vuodessa. Sillä rahalla maksaisi helposti jokaiselle suomalaiselle firmalle toiminnanohjausjärjestelmän.

hs.fi: Tutkimus: Alv:stä jää noin miljardi keräämättä

Hesarin veroartikkelissa kerrotaan, että alvia jää keräämättä vuosittain noin miljardi. Youtubessa on hauska visualisaatio siitä, kuinka paljon miljardi oikeasti on: https://www.youtube.com/watch?v=0J6BQDKiYyM

Mulla oli tää mun idea ohjelmistosta, jolla pyörittäisi firmaa keskitetysti niin, että kaikki firman toiminnot olisi kirjattu järjestelmään, tuotto-odotukset ja kustannukset voitaisiin laskea helposti ja tarkkaan, ja firmaa pystyisi kehittämään (tai sen pelastamaan kusesta) todelliseen tietoon perustuen.

Tällaisia ohjelmia on olemassa – esimerkiksi Varustelekalla on sellainen. Sen aloituskustannut taitaa näinä päivinä olla pari tuhatta euroa ja kuukausikustannus pienen liiketilan verran. Aloittelevalla yrityksellä ei ole varaa aloituskustannukseen, joten toiminta jää tehottomaksi kunnon ohjausjärjestelmän puutteesta.

Kattavan ohjelmiston tekeminen vaatisi ehkä vuoden ja ehkä kaksi miljoonaa euroa. Ylläolevasta youtubevideosta näkee, millainen summa kyseessä on miljardista eurosta. Jos valtio tarjoaisi tämän ohelmiston ja saisi sillä vaikka 2% konkursseista pelastettua, ja saisi lisäksi pienet yritykset tekemään kirjapitonsa ja veronsa yhtä säntillisesti kuin isot keskusliikkeet, kuinka paljon etua me saataisikaan?

Tiedän itse, miten ilman kattavaa järjestelmää verojen ja muiden hommien säntillinen hoitaminen on jo vaikeaa, ja koska unohduksista ja epäselvyyksistä saattaa saada vähän pimeää tuloa, houkutus on aika suuri. Näitä pieniä yksittäisiä tekoja ei poliisi tai verovirasto ehdi jahdata. Tiedän myös itse, että jos kaikki on kirjattu järjestelmään ja järjestelmä antaa arvokasta tietoa, saa itse enemmän rahaa, kun talous pysyy kunnossa ja päätöksiä voi tehdä tarkkojen tilastojen perusteella. Vaikka maksaa joka ikisen pennin veroa. Se on kovin stressitöntäkin.