fbpx

Valtteri Lindholm

_MG_6447.jpg

Pätkä historiastani

Ensisijaisesti olen yrittäjä. Perustin Varustelekan 21-vuotiaana sivubisnekseksi samalla, kun olin päässyt Helsingin yliopistoon suomen kielen linjalle. Tarkoituksena oli ruveta yläasteelle äidinkielen opettajaksi, mutta kolmen kuukauden jälkeen Varusteleka työllisti minut täyspäiväisesti, ja siitä lähtien olen ollut yrittäjä.

Perustin Varustelekan nettikaupan 1 000 euron pääomalla, joka sekin oli lainarahaa kaverilta. Sijoitin koko tonnin lavalliseen armeijaylijäämää Saksasta, nettikauppa oli koodattu itse ja aluksi en maksanut itselleni palkkaa. Lainatonni maksettiin äkkiä pois, eikä Varustelekaan ole sen jälkeen sijoittajia tarvittu – se on kasvanut nykyiseen kokoonsa sitä tonnin pesämunaa pyörittelemällä. Viime vuonna Varusteleka teki 12,6 miljoonan euron liikevaihdolla 790 000 euron tuloksen.

Vaikka pitkälle on päästy, isot rahat eivät perustaessa olleet se, mitä mulla oli Varustelekalle mielessä. Tärkeämpää oli se, että mitä tein, tulee olemaan hyvä: halusin Varustelekan olevan maailman paras armeijatavaran kauppa. Mietin koko ajan, miten haluaisin itse tulla kohdelluksi asiakkaana. Yhtenä esikuvana mulla oli Ikea, jossa vaikutuksen teki erityisesti se, että sain ja pystyin itse hoitamaan asiointini alusta loppuun, olin sitten nettikaupassa tai myymälässä.

Ensimmäiset kolme vuotta koitin tehdä Varustelekaa yksin, missä hommassa ajoin itseni aika piippuun. Palkkasin ensimmäisen työntekijän tammikuussa 2006, mistä lähti aikamoinen lumivyöry käyntiin – kun käsipareja oli, duunit saatiin tehtyä, asiakkaat olivat tyytyväisiä ja tilasivat lisää, tuotoilla saatiin enemmän myytävää ja firma vietti monta vuotta kaksinkertaistaen liikevaihtonsa. Samalla vähän kuin itsestään kävi niin, että sain ensimmäisestä työntekijästäni toimitusjohtajan. Mua ei ole koskaan suuresti kiinnostanut erinäköiset hallinnolliset asiat, enkä siksi ole saanut niitä tehdyksi, kun on ollut kaikkea muutakin tekemistä. Kävikin niin, että mä keskityin miettimään että mitä me myydään, miten me myydään ja mitä me sanotaan, ja toimitusjohtaja hoitaa muun johtamisen.

Varusteleka muuten voitti Suomen paras verkkokauppa -tittelin vuonna 2014. Vuonna 2017 tehdyssä TNS:n kyselytutkimuksessa Varusteleka oli suomalaisten kuluttajien mielestä kokonaisarvosanaltaan paras kaikista maailman verkkokaupoista, joita ovat käyttäneet. Vuonna 2018 Varusteleka sekä pyydettiin mukaan Suomen paras verkkokauppa -kilpailuun, että mut samalla tuomaristoon. Kilpailu perustui käyttäjätyytyväisyystutkimukseen, jonka Varusteleka voitti, mutta koska mä olin erehtynyt lupautumaan kunniamaininnasta päättävään tuomaristoon, titteli meni eturistiriidan takia seuraavalle.

Mun työhöni tuli mielenkiintoinen lisä, kun mut valittiin 2015 Vuoden nuoreksi yrittäjäksi ja pääsin Linnan juhliinkin. Tähän liittyvässä julkisuusrytäkässä mä pääsin kärkkäine mielipiteineni entistä paremmin mediaan, ja mua ruvettiin kutsumaan puhumaan ihan toden teolla. Puhujakeikat ja kouluttaminen ovat olleet tosi antoisia  duuneja, ja olenkin tavallaan tehnyt kierroksen takaisin niille alkujuurille, minkä takia alunperin hain yliopistoon.

Varustelekaan tuli uusi, kokenut toimitusjohtaja vuonna 2016. Samana vuonna sain lapsen, enkä tehnyt vauvavuonna kauhean paljoa töitä. Kasvun nopeus oli saanut Varustelekan kasvamaan vähän kieroon, ja uusi toimitusjohtaja oikaisi tämän. Samalla mulle tuli entistä järjestelmällisempi paikka Varustelekassa. Mun tärkein duuni Lekalla tällä hetkellä on hallitustyö, minkä lisäksi mä olen avuksi markkinoinnissa ja omien brändien tuotteiden suunnittelussa. Perustin keväällä 2018 Valtteri Lindholm Oy:n, jonka pääasiallinen toiminta on hoitaa mun puhuja- ja koulutustoimintaa. Samalla uusi yritys, jossa ei ole ketään muuta, on mulle täydellinen hiekkalaatikko kokeilla kaikenlaista mielenkiintoista. Kirjoitan kokemukseni ja oppimani tänne sivustolle.

Lyhyitä faktoja

Perheeseeni kuuluu vaimo ja yksi lapsi. Meillä on myös liuta karvaisia olentoja.

Minulle on vasta hiljattain diagnosoitu ADHD. Vaikka se selittää monta vaikeutta elämässäni, en pidä ominaisuutta ongelmana. Ilman aivojeni etulohkon erikoisuutta en pyrkisi jatkuvalla vimmalla suuriin saavutuksiin.

Haaveenani on julkaista sarjakuva-albumi. Teemana tulisi todennäköisesti olemaan rautakausi.

Asumme Porvoon vanhan rautatieaseman asemapäällikön talossa. Talo on eri arvioista riippuen 111-121 vuotta vanha.

Vaimoni, Johanna Lindholm, opiskelee taidemaalariksi. Hänen töitään voi nähdä mm. Instagramissa.