VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Suomi antoi Kiinan verkkokauppajäteille viime vuonna arviolta 143 miljoonaa euroa yritystukea

Wish ja Aliexpress saavat koko ajan kasvavaa suosiota Suomessakin, mistä johtuen Posti alkoi viime vuonna kertoa kasvavasta ahdingostaan pakettitulvan kanssa. Kiinan posti on “vahingossa” sillai lepsu, että se antaa lähettää minkä muotoisen lähetyksen vain kirjeenä. Kun nämä kirjeeksi nimetyt paketit sitten saapuvat Suomeen, ne eivät, yllättävää kyllä, mahdu postin lajitteluautomatiikan läpi, sillä Suomessa on jostain syystä oletettu, että kirje on paperinen kuori, jonka sisällä on paperia. Postin lajittelukeskus tukkeutuu, kun täällä pitää käsipelillä selvittää toisen maan aiheuttamaa systemaattista kansainvälisen postijärjestelmän väärinkäyttöä, ja Suomen kansa lehdistön villitsemänä nauraa sivusta. Itkeä pitäisi, paitsi sille, ettei Posti osaa tapella omien oikeuksiensa puolesta.

Kyse on järjestelmällisestä kusetuksesta

Kiinan Posti osaa kyllä lähettää pakettejakin. Ne tulisivat siististi omia kanaviaan pitkin Suomenkin päässä. Ongelma on se, että pakettien lähettäminen maksaa paljon. Kiinalaiset lähettävät tavaransa kirjeinä siksi, että kirjeet ovat Maailman postiliiton mukaan edelleen tärkeä tiedonjakoväline, ja Kiina saman lafkan mielestä kehitysmaa. Siksi me länsimaiset kehittyneet maat joudumme hoitamaan Kiinasta tulevien kirjeiden jakelun täällä perille asiakkaan postilaatikkoon melkein ilmaiseksi. Vaikka kirje sisältäisi lattiamaton, 100 kpl pesusieniä tai peniksenkehittimen. Kirjeiden käyttö verkkokaupan jakeluvälineenä on siis kiinalaisten häikälemätöntä kehitysmaiden tuen hyväksikäyttöä.

Mittaluokan pitäisi herättää Suomen valtio toimiin

Posti käsitteli viime vuonna noin 15 miljoonaa Kiinasta tullutta kirjettä, jotka oikeasti olivat verkkokauppojen paketteja. Iso luku, mutta entäs sitten? Todellisuus avautuu, kun ottaa rinnalle kotimaan pakettiliikenteen. Posti käsitteli viime vuonna 34 miljoonaa maan sisäistä pakettilähetystä, sisältäen ihan kaiken liikenteen. Kiinan paketteja tulee siis jo nyt puolet siitä mitä kotimaan paketteja, ja määrä sen verran nopeaan tahtiin, että kiinapakettien määrä saattaa kaksinkertaistua vuodessakin. Tätä menoa meillä liikkuu enemmän kiinalaisia kuin maan sisäisiä paketteja.

Kiinan valtio todennäköisesti tukee lähetysten lähettämistä kotimaassa, mutta tämä ei välttämättä ole kauhean iso summa. Kiinalähetykset kerätään suhteessa harvoilta lähettäjiltä ja pistetään liikenteeseen isoissa nipuissa halvalla työvoimalla, joten lähettämisen kulu ei ole suuri. Suuri kulu tulee määränpäämaassa, kun tavaraa ei enää käsitellä konteittain, vaan yksittäisinä paketteina, ja ne pitäisi kirjepostin sääntöjen mukaan vielä yrittää toimittaa postiluukusta sisääntungettuna.

Kiinalaiset krääsäfirmat eivät saa yritystukea pelkästään käytännössä ilmaisen logistiikan muodossa – Kiinasta lähtevä halpakrääsä on sen verran halpaa, ettei siitä peritä tullia tai arvonlisäveroa. Jos oletetaan että kiinalaisen tavaralähetyksen keskimääräinen arvo on vaikka 15 euroa, ja että keskimääräinen tulliprosentti olisi 5%, valtio tuki keräämättömien tullien ja veron muodossa kiinalaisia verkkokauppajättejä 67 950 000 eurolla. Jos sama tavaramäärä olisi lähetetty suomalaisista yrityksistä, ja nämä yritykset olisivat saaneet merkittävät volyymialennukset pakettihinnoista eli vaikka viiden euron paketit, logistiikan hinnaksi olisi tullut 75 000 000 euroa. Voidaan siis karkeasti arvioida, että valtio ja Posti antoivat kiinalaisille yritystukena 142 950 000 euroa. Kiinan lähetysten määrä kasvaa käsittämättömällä vauhdilla, ja voi hyvin olla, että tänä vuonna tuen määrässä menee jo 200 miljoonaa euroa rikki.

Luvut tosiaan perustuvat pelkkiin olettamuksiin, mutta mittaluokka on oikea.

Reilu peli kaikille, eli lopetetaan kiinalaisten rahallinen tukeminen

Kiinakrääsän tilaaminen on monella tapaa vahingollista – sen ympäristövaikutukset ovat semmoiset, että jos satut olemaan vaikka vegaani, tajuat toivottavasti olla ostamatta Wishistä mitään. Ihmisiä ei voi silti kieltää tuhoamasta maapalloa tälläkään tavalla, mutta reilua olisi, että valtio antaisi samat pelisäännöt suomalaisille ja kiinalaisille yrityksille. Kiinasta Suomeen verkkokauppa saattaa lukumääriltään olla jo nyt kotimaista verkkokauppaa isompi, ja valtiovalta voiskin nyt viimein alkaa heräilemään siihen tosiasiaan, että globaali verkkokauppa on mahdollisuus, mutta samalla myös uhka – ei ole kivaa, jos vähittäismyynti siirtyy kokonaan pois Suomesta. Siinä mitään järkeä, että Suomi antaa valtionyhtiönsä kanssa globaalille suurvallalle sellaisia yritystukia, joita suomalaiset yritykset eivät saa.

Toimenpiteetkin ovat selviä: joko väännetään kaikki ulkomaantuonti täysin tullattavaksi ja verotettavaksi, tai sitten vapautetaan myös kaikki kotimaan alle 22 euron maksut arvonlisäverosta. Vinkkinä valtiovallalle: meillä ei ole aikaa venata kahta vuotta, vaan verotukien antaminen kiinalaisille pitää lopettaa ihan heti nyt. Postnord alkaa Ruotsissa velottamaan noin 12 euron toimitusmaksua kiinalaisista verkkokauppapaketeista, ja jos tämä on mahdollista, en ymmärrä miksei Posti ala tekemään samaa Suomessa jo heti huomisesta alkaen. Jos kiinalaiset vetävät asian oikeuteen, säästyvillä miljoonatappioilla voi varmaan pari vuotta käydä sitä oikeutta.