VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Varustelekan omistajan tahtotila 2017

Varustelekan johtoryhmä kokoontui valmistelemaan vuoden 2018 strategian ja kasvuennusteen viime torstaina. Sitä ennen johtajille ja koko firmalle julkaistiin tämä omistajan tahtotila.

Raha-asiat

Pitkän epämääräisen putken jälkeen Leka on nyt toista vuotta kunnolla voitollinen, ja tänä vuonna me suurella todennäköisyydellä rikotaan voittotavoite merkittävästi, ja jos hyvin tehdään, saatetaan jonkin verran mennä myös yli liikevaihtotavoitteen. Leka ei ole pelkästään tasapainoitettu, vaan saatu taas siihen kuntoon, että se on merkittävästi paremmassa iskussa kuin suurin osa muista suomalaisista firmoista. Olen tähän tosi tyytyväinen ja kiitollinen ihan joka ikiselle.

Mä tosiaan saisin aika himputin monta miljoonaa, jos möisin Lekaa pääomasijoittajille, mutta mä en nyt semmosia miljoonia tarvitse. Mun tuloni eivät silti ole ihan pienet, ja varmaan vuoden päästä pääsen lehtiin verotietojen julkistuksessa. Leka menestyy nyt hyvin, ja mun tahtoni on, että 20% jakokelpoisista rahoista jaetaan vuosittain osinkoina ja loput sijoitetaan kasvuun ja kehitykseen. Tällä jakoperiaatteella Lekaan jää aika paljon rahaa, firman omavaraisuusaste kasvanee koko ajan ja raha mahdollistaa strategian mukaisen merkittävän kasvun. Tarkka jakoprosentti määritellään aina joka tilinpäätöksen jälkeen, ja voi olla enemmän tai vähemmän.

Omistajan tahtotila on myös, että Lekaan kehitetään palkkiojärjestelmä, jossa koko henkilökunta saa rahallista hyvää, mikäli vuoden tulostavoitteet täyttyvät.

Varustelekan omaleimaisuus

Kestoaihe joidenkin asiakkaiden parissa liikkuvien huhujen kanssa on, että nyt kun Leka on iso, asenne muuttuu laskelmointiin. Jotkut ovat myös pelänneet, että ulkopuolelta tuleva toimitusjohtaja tekee Varustelekasta liian tavallisen firman. Meidän uusi toimari on nyt yli vuoden hoitanut hommaa, ja jengille on varmaan tullut tähän mennessä selväksi, ettei hätää ole. Omistajan tahtotila on, että Leka säilyttää omaleimaisuutensa, eikä tästä olekaan pelkoa, sillä esimerkiks mun ja Jarin välisissä keskusteluissa se on tunnistettu tärkeäksi kilpailutekijäksi – harva firma osaa luonnostaan olla niin luova kuin me, joten tästä pidetään kiinni. Kannustan myös omalta osalta ihan kaikkia työntekijöitä tuottamaan matskua ja osallistumaan siihen omituisuuteen, joka me ollaan.

Rehellisyys ja laatu

Hyvien puolulaisuuteen kuuluu rehellisyys, ja syksyn asbestikeissi osoitti, miten hyviä arvoja noudattaen homma hoidetaan – asiaa ei yritetty mitenkään lakaista maton alle, meidän tiedotus oli laajempaa ja kalliimpaa kuin mitä Tukes edellytti, ja me suoritettiin myös kansainvälinen takaisinvetokampanja, jota Suomen viranomaiset eivät millään tapaa edellyttäneet. Olen tyytyväinen.

Olen myös tyytyväinen meidän omantuotannon iskuun – uusia tuotteita syntyy hyvään tahtiin, ja me saadaan koko ajan lisää kokemusta siitä, miten me saadaan entistä paremmin pidettyä laatua hyvänä. Tykkään myös siitä, että kiertotalousproggis – joka siis edellyttää, että meidän omantuotannon kamat kestää useammalta käyttäjältä toiselle – ei pelästyttänyt ketään, vaan ainakin mun nähdäkseni otettiin vastaan positiivisena haasteena. Pidetään hyvästä laadusta kiinni ja jatketaan sen parantamista. Särmä ja Särmä TST ovat hintaansa nähden superhyvää kamaa, mikä miellyttää omistajan sydäntä.

Omantuotannon osuus myynnistä on kehittynyt nopeammin kuin kukaan uskalsi pari vuotta sitten arvioida. Tää on hyvä, saadaan siivottua koko ajan enemmän valikoimasta pois sellaista tavarantoimittajien kamaa, joiden laatu on luokkaa “hyvä hintaisekseen,” muttei mitenkään erikoista.

Yhteiskunta ja ympäristö

Varustelekan yhteiskuntavaikutukset ovat hyviä – me ollaan näyttävä ja tunnettu esimerkki eettisestä firmasta, jolla pyyhkii hyvin. Meidän läpinäkyvyys on parantunut merkittävästi, kun me entistä paremmin osataan kertoa auki sellaisiakin asioita, mitkä oli aikaisemmin vaikeita tai liian aikaavieviä tiedottaa julkisesti. Myös meidän sisäinen kommunikaatio toimii paremmin kuin koskaan.

Mä olen tänä vuonna kiertänyt tosi paljon ympäri Suomea kertomassa, mitä muut firmat voi oppia Varustelekassa ja miten digimarkkinointi, some ja nettikauppa voi auttaa kotimaisia pieniä firmoja. Mä pääsin myös tuuraamaan Tervistä messukeskuksessa Aula Työkodin lavalla kertomassa siitä, miten Leka on onnistunut tekemään sisälogistiikasta paikan, jossa menestyy myös porukka, jotka muualla tarvitsevat tukea työntekoon. Oli aika mageeta kertoa, että toki tällainen toiminta on taloudellisesti kannattavaa, koska se vähentää esimerkiks virheiden määrää ihan kaikilla, mutta toisaalta meidän firma tekee tämmöstä toimintaa jo ihan vaan siks, että jos on mahdollisuus olla hyvä, niin tehdään.

Kansainvälistyminen on edennyt hyvin ja me ollaan isänmaallisessa kotiinpäinvedossa hyvässä vauhdissa. Tämän vuoden aikana tähän mennessä me ollaan maksettu ulkomaille noin 3 000 000 euroa ja saatu sieltä noin 2 000 000 euroa. Omistajan tahtotila on edelleen, että Varusteleka on suomen kauppataseen kannalta positiivinen, rahaa Suomeen tuova yritys. Ei ole kaukana enää.
Omistajan tahtotila on myös edelleen, että työllistämiseen suhtaudutaan positiivisesti, ja että Varusteleka on mahdollisimman monelle mahdollisimman hyvä työpaikka. Tämä ei toki tarkoita sitä, että me esimerkiksi harattaisiin vastaan digitaalisuudessa – jos joku tekniikka korvaa ihmistyötä fiksulla tavalla, me otetaan se käyttöön. Firma on kuluvana vuonna käyttänyt hyvän määrän rahaa olemassaolevan väen koulutukseen niin, että mieluummin tehdään meidän tyypeistä parempia kuin vaihdetaan. Toivon tämän jatkuvan, ja myös sen hyvin menneen käytännön, että työtehtävien vaihtuessa tai muuttuessa talon sisällä olevalle väelle löydetään mielekästä tekemistä.

Ympäristöasiat on oikeastaan ainut juttu mun viime vuoden tahtotilakirjoituksessa, joissa ei olla tehty merkittäviä harppauksia. Paikallaankaan ei olla jankattu, pakkaamossa esimerkiks on vähennetty muovin käyttöä merkittävästi ja me ollaan normaalissa huollossa vaihdettu meidän tekniikkaa ja valaistusta vähemmän energiaa kuluttavaksi, vaikka sähkölasku sisältyykin kiinteästi vuokraan. Mun tahtotila on, että vuoden 2018 aikana tehdään kattava selvitys meidän ympäristövaikutuksista, ja sitten aletaan isolla kädellä pienentämään niitä. Selvitys auttaa sekä kokonaiskuvan muodostamisessa, että siinä, että päästään varsinkin aluksi puuttumaan asioihin, joissa saadaan aikaan suurin mahdollinen vaikutus.

Myös omatuotannolle toivon ympäristö- ja ihmisoikeuskysymysten kokonaisvaltaista selvitystä. Tää työhän jäi kesken edellisen omatuotantopäällikön kuoltua.

Ympäristö- ja ihmisoikeusselvitykset haluan julkisiksi ja esitetyksi niin, ettei niistä tule harhaanjohtava kuva. Maailma on nykymenolla matkalla tuhoon, eikä Varustelekalle riitä, että Leka vaikka leikkaa omasta tuhoamisestaan vain 50% – meidän tulee olla ympäristön kannalta nettopositiivinen, eikä millään tapaa negatiivinen asia. Tämä vaatii työtä ja rahaa, mutta on saavutettavissa viimeistään kompensaatioilla.

Toivoisin, että kaikissa Lekan päätöksissä otettaisiin huomioon myös niiden ympäristövaikutus, ja valittaisiin lähtökohtaisesti aina vähiten ympäristöepäystävällinen vaihtoehto.

Lopuksi

Omistajan tahtotilan perusperiaatteet eivät hirveästi ole viime vuodesta muuttuneet. Me ollaan vuodessa saatu ihan hirveästi aikaan, ja tän tekstin vois lyhentää sillai, että jatketaan hyvää työtä ja tehdään tänä vuonna asioita myös ympäristövaikutusten eteen. Kiitos kaikille hyvästä työstä.