VALTTERI LINDHOLM - YRITTÄJÄ JA HERRASMIES

Olen 40-vuotias yrittäjä ja Varustelekan perustaja. Tämä sivusto on sekoitus mielipidekirjoituksia ja tietoiskuja yrittäjyydestä. Tätä kautta voit myös ostaa helvetin halpoja ja hyviä markkinoinnin videokursseja, sekä mun asiantuntijapalveluja.

Olispa eettisiä vaihtoehtoja maitotuotteille

Päivitys 27.2.2016:

1) Viestissäni oli virheellistä tietoa. Se yhdistettynä kärjistetyn vittumaiseen asian ulostuontiin oli huono juttu. Ymmärrän, että se suututtaa, ja olen pahoillani tästä.
Väitän kuitenkin, että en ole luulojeni kanssa yksin. Viestiin kannattaa siis suhtautua muullakin kuin vihalla – liiketaloudellisesti olis järkevää vaikka tutkia, kuinka moni ajattelee maidontuotannon olevan epäeettistä, ja jos luku on rahallisesti merkittävä, vois tutkia, voiko mainetta vaikka parantaa.

2) Mun väärät väitteet on jo kommenttiketjussa kumottu, kiitos siitä. En ole silti sitä mieltä, että kaupasta saatava maito on eettistä. Koitin jossain vaiheessa etsiä tietoa vasikoiden vierotukseen liittyvästä ahdistuksesta, ja ainut uskottavasti asioita listaava setti oli tämä animalian artikkeli: http://www.animalia.fi/…/tuotan…/naudat/lypsylehmät

Maidontuottajien vastinetta näihin aiheisiin en kyllä löydä vieläkään. Tilojen arjen avaaminen somessa on hyvä juttu, mutta ei taida levitä paljoa niille, joita tuotannon eettisyys leviää. Eläinten epäeettisyydestä kertovat tarinat leviävät paremmin. Ymmärrän suuttumuksen näistä, mutta jos vasta-argumentaatio rajoittuu siihen, että kertoo kyseessä olevan eläinoikeusterroristien tahallisen mustamaalauspropagandan ja päivittelee kehä kolmosen umpiota, ei ainakaan pelaa voittaakseen. Informaatiosodankäynti toi toimi niin, että antaa vihollisen sanoa mitä sanoa ja nurisee siitä, että hitto kun ne sanoo noin.

Kova juttu olisi esimerkiksi puuttua tohon animalian tekstiin – jos siinä on jotain epäkohtia, korjata ne. Ihan suoraan puuttumalla niihin faktoihin. Ongelma maitotalouden vastapropagandassa on se, että se sivuuttaa eläinoikeusjärjestöjen väitteet ja keskittyy puhumaan jostain muusta. Tämä ei ole omiaan luomaan uskottavuutta.

Sen, tämän tai tuon tilan hyvä eläinten kohtelu ei merkitse loppupeleissä yhtään mitään, jos ostamalla maitoa kaupasta saatat ihan yhtä lailla saada huonosti kohdeltujen eläinten maitoa. Hyvin hoidettujen eläinten tilalle saapuminen ei auta, jos epäilee jossain olevan huonosti hoidettujen eläinten tiloja. Tässä päästään nimenomaan siihen pointtiin – en usko, että olen ainut, joka olisi valmis maksamaan enemmän maidosta, jossa on jotkut vakuudet siitä, että juuri tämän tölkin tuotannossa ei ole ollut kaltoinkohtelua. Mä – ja moni muu – mielelläni kiittäisin ihan rahalla hyvästä eläinten hoidosta, ja sen sijaan, että vaatisin valtiota ja sääntelyä apuun, luottaisin siihen, että markkinavoimat ja raha tekisivät ratkaisun nopeammin, tehokkaammin ja ilman säätelyn haittavaikutuksia. Siis Valio, Arla Suomi – kehittäkää eettinen maito. Juustoportti, selittäkää enemmän Vapaan lehdän maidostanne – toi Animalian sivu on aika hyvä checklist, mistä käydä asioita läpi, tai mistä ainakin sanoa, että “tää pointti on tarpeeton, koska seuraavat perusteet”. Ehkäpä joku brändäisi Vielä Vähän Enemmän Vapaan Lehmän Maidon.

Luomu ei ole mun nähdäkseni ratkaisu. Tästä ei oikeastaan tarvitse sanoa muuta kuin että homeopatian ottamista vakavasti ei voi tukea millään muotoa.

Aika moni vetoaa siihen, että tuottajilla on vaikeaa ja siihen päälle pitäisi vielä osata tiedottaa. No ei pitäis tarvitakaan osata. Mä olen ymmärtänyt, että esimerkiksi toi Valio on nimenomaan tuottajien omistama yhteenliittymä, jonka yksi olemassaolon tarkoitus on tarjota keskitetysti tiedotus- ja markkinointitoimintaa. Niillä pitäis olla resursseja, asenne ja kyky eettisyysasioissa vaan vähän ontuu, jos nää eläinoikeusterroristit onnistuu näin olemaan niskan päällä.

Viimisenä pointtina mä en ole varmaan ainoa, jonka mielikuvissa maidon tuotanto sekoittuu lihan tuotantoon. Lyhyesti lihan tuotannon ongelmat ja sen teollisuuden haluttomuus tarjota eettistä vaihtoehtoa maalaa kuvaa koko karjatalouden puolesta. Ja tokihan se liittyy ihan kiinteästi maidon tuotantoonkin – sonnivasikoiden kohtelusta on aika paljon hyvin tehokasta eläinoikeusterroristien propagandaa. Olisko tuotannolla tarjota vastapropagandaa, joka osoittaa, ettei asia olekaan niin pahasti? Olen koittanut etsiä, en ole löytänyt.

Kananmunahommista on tullut ihan todella hyvää käytännön esimerkkiä siitä, miten eettinen valinta ollaan osattu tuotteistaa ohi kauppaketjujen niin, että loppujen lopuksi kaupoille on tullut jo kilpailuvaltiksi se, että sieltä saa lähellä tuotettua eettistä kananmunaa. Myös sikaa ja lammasta saa ostettua kiltimmin kasvatettuna, jos lompakko ja pakastin kestää ostaa kokonaisen eläimen kerralla. Maitoteollisuus voisi ottaa näistä mallia. Tilamyynti nyt tulee ekana mieleen. Jos markkinointi huolettaa, teen tarjouksen: kasatkaa kymmenen maitotilaa yhteen, joilla olis tarjota eettistä tilamyytyä maitoa: pidän teille ilmaisen nettimarkkinoinnin kurssin.

Eettisille tuotteille on kyllä kysyntää. Jos ei usko, kannattaa tulla kehäkolmosen umpioon ruokakauppaan ja tutkia vähän hyllyjä – kysyntää ja tarjontaa riittää. On ne kaupunkilaiset daijuja, mutta olis myös tapoja ottaa niiltä rahaa. Ehkä jopa niin, että se raha valuis vähän enemmän myös tuottajille.

———–
Alkuperäinen teksti:

En välitä julkisuudesta, ja tosi monta vuotta koitin olla nimetön kasvo Varustelekan takana. En edelleenkään allekirjoita nimelläni Varustelekan päivityksiä, enkä halua tieten tahtoen julkkistella. Mulla on kuitenkin paljon sanottavaa, ja on kiva, että se sana kuuluu. Tää Facebook-blogi on olemassa sen sanottavan sanomiseen.

Tänään tuli julkisuuden jännä sivuvaikutus: Alajärven tilalta joku ajatteli, että tykkäisin vuohenjuustofudgesta. Ihan tosi hyvin arvattu – tykkään ihan perkeleesti Fudgesta, ja sit toisaalta samalla meidän armeijatavaran myynnistä tulonsa saava perhe lopetti maidon käytön, koska kiduttamattoman lehmän maitoa ei pysty Suomesta ostamaan. Ihan varmaa tietoa Alajärven tilan nettisivuilta ei irronnut, mutta ilmeisesti siellä vuohet ovat vapaana ja iloisina, ja kuvittelisin, että siihen liittyy se, että poikasetkin saavat hengata emojensa seurassa. Olis kiva tarkennus, että saavatko, koska lehmänmaidontuotannon yks iso ongelma on se, että vasikka saatetaan viedä lehmältä pois vaikka heti synnytyksen jälkeen, ja se on aika selvää kidutusta eläimelle, joka kiintyy poikaseensa hyvin voimakkaasti. Jos epäilyttää, kannattaa käydä kuuntelemassa sitä hädän huutoa, mitä lehmä päästää, kun sen vastasyntynyt viedään pois. Se ei välttämättä päivässä tai parissa lopu.

Suomi on yhden sukupolven elinaikana siirtynyt ihan kivasta maataloudesta sellaiseen, jossa lihaa ja maitoa tuotetaan pahimmillaan ihan täysin eläimen tuskasta piittaamatta. Ihan kaikki maajussit eivät niin piittaamattomia ole, mutta tuotteesta maksettu hinta on sama, eikä keskusliikkeillä tai muilla isoilla ostajilla ole intoa tehdä vähemmän kidutetun eläimen lihaa tai maitoa. Lehmän voi myös antaa pitää vasikkansa, ja joko lypsää maitoa imettämisen ohella tai vierottaa emo vasikastaan myöhemmin. Tämä tottakai maksaa enemmän, mutta hei – mä olisin valmis maksamaan ihan useamman euron maitolitrasta, jos saisin takuun, että sen tuotannossa ei ole tarpeettomasti kidutettu lehmiä. Vertaa kasvipohjaiset maidonkorvikkeet, jotka maksavat sen kolme euroa litra.

Mä en ole ainoa 34-vuotias hyvätuloinen suomalainen mieshenkilö, jolle eettisillä asioilla on jotain merkitystä, mutta elintarviketeollisuus ei halua ottaa sitä riskiä, että tekis vähän kiltimpiä tuotteita – silloin joutuisi myöntämään, kuinka kusipäisesti niitä elukoita kohdellaan normaalituotannossa. Siis olemaan rehellinen.

Varusteleka teettää Neulomon kanssa toivottavasti muun muassa ihan perus T-paitoja. Joo, ne on kalliimpia kuin Kiinassa, Intiassa tai Bangladeshissa tehdyt paidat. Ostamalla niitä tiedät saavasi paitsi laatua, myös takeen siitä, ettei paidan tehneitä työntekijöitä ole sorrettu. On olemassa iso joukko ihmisiä, joille tällä on merkitystä. Tämä tarkoittaa sitä, että mä myönnän, että Varustelekan myynissä halvemmissa T-paidoissa on se riski, että ne ovat epäeettisesti tuotettuja. Ei ole ongelmaa myöntää – niissä on. Mä haluan kuitenkin antaa kuluttajille myös sen toisen vaihtoehdon.

Alajärven tilan Fudge on todella hyvää.